Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Mestu blokuje účty exekútor, k dohode s veriteľom zatiaľ nedošlo

Na snímke pracovníci spoločnosti Unex v továrni v meste Snina. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Ako zmierniť nepriaznivé dosahy na hospodárenie Sniny v dôsledku prehratých súdnych sporov mesta. Na túto otázku dnes hľadali odpoveď novozvolení sninskí poslanci.

Snina 9. decembra (TASR) - Ako zmierniť nepriaznivé dosahy na hospodárenie Sniny v dôsledku prehratých súdnych sporov mesta. Na túto otázku dnes hľadali odpoveď novozvolení sninskí poslanci. Veritelia požadujú od Sniny stovky tisíc eur. O slovo sa už prihlásil v uplynulých dňoch aj exekútor, ktorý zablokoval účty mesta.

Exekučné konanie, ktorému čelí Snina, je vyústením prehratého súdneho sporu na Krajskom súde v Prešove, ktorý sa ťahal od roku 2005. Súvisel s prácami na sninskej skládke tuhého komunálneho odpadu (TKO), ktoré si nárokuje preplatiť zatiaľ bez úspechu ich dodávateľ. Výška pohľadávky v rámci uvedenej exekúcie predstavuje sumu presahujúcu 323.700 eur. Viažu sa k nej aj úroky z omeškania, ktoré k 30. novembru tohto roka boli 642.355,42 eura. Doposiaľ nie je rozhodnuté o trovách konania.

"Mesto v súčasnosti nemôže disponovať s finančnými prostriedkami na účtoch a nemôže uhrádzať svoje záväzky. Pretrvávaním tohto stavu je ohrozený riadny chod mesta a nárast jeho záväzkov aj voči iným veriteľom," uvádza sa v stanovisku radnice.

Stovky tisíc eur, ktoré súvisia s prácami navyše pri výstavke skládky TKO si nárokuje žalobca Jančok Jozef - SAVARNA. Jeho právny zástupca prišiel na dnešné rokovanie sninského mestského zastupiteľstva (MsZ) s návrhom, ktorý by v prípade akceptácie zo strany mesta mohol ukončiť dlhoročný spor medzi samosprávou a podnikateľom. Jeho podstatou bolo jednorazové zaplatenie istiny a zostatok Jančokovej pohľadávky v dvojročných splátkach. MsZ však napokon o tomto návrhu dnes podvečer nerokovalo.

"Navrhli sme právnemu zástupcovi vlastné riešenie, aby nás teda netlačil k múru, pretože sa naozaj nachádzame v tiesni. Odišiel, že sa musí poradiť so svojím klientom a povie nám výsledok, najneskôr v piatok (12.12.), aby sme v pondelok 15. decembra mohli pokračovať v rokovaní," vysvetlil sninský primátor Štefan Milovčík (nezávislý). O možnostiach, ako zvrátiť exekúciu a uspokojiť nároky veriteľa, budú teda rokovať mestskí poslanci opätovne začiatkom budúceho týždňa.

Jančok presadzuje čo najrýchlejšie vyriešenie jeho pohľadávky. Znepokojujú ho totiž ďalšie súdne spory, ktoré sa vyvíjajú v neprospech mesta Snina. V prvom prípade ide o pohľadávku, ktorú Jančok postúpil pred rokmi na iného podnikateľa. Mestský úrad dostal na sklonku novembra rozsudok Okresného súdu v Humennom, podľa ktorého je Snina povinná uhradiť žalobcovi Merga Michal – Sukmont Merga a spol. sumu 232.191,46 eura spolu s deväťpercentným úrokom z omeškania, ktorý k 30. novembru tohto roka je 106.776,26 eura a 8217,28 eura predstavujú trovy konania.

Mesto je zatiaľ neúspešné aj pri ďalšom spore, v ktorom žalobcom je Juraj Biroš, správca konkurznej podstaty SUKMONT Teplo, s. r. o., v konkurze, v ktorom je vydané právoplatné rozhodnutie Krajského súdu v Prešove na sumu 130.267,01 eura so 17,6-percentným ročným úrokom z omeškania, ktorý k 30. novembru tohto roka predstavuje sumu 252.511 eura. Proti rozsudku krajského súdu podalo mesto na Najvyšší súd SR mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, spolu s návrhom na odklad vykonateľnosti vo veci.

K poslednému súdnemu sporu má však mesto Snina, v rámci konkurzu uvedenej spoločnosti, prihlásenú pohľadávku vo výške 478.370,68 eura. Súčasne s týmto prebieha aj súdny spor na Krajskom súde v Košiciach, predmetom ktorého je žaloba na vylúčenie pohľadávky zo súpisu konkurznej podstaty v už zmienenej sume - 130.267,01 eura.

Snina sa pre potrebu splácania záväzkov z prehratých súdnych sporov rozhodla škrtať vo svojich výdavkoch. Z budúcoročných investičných akcií plánuje vypustiť 3. etapu rekonštrukcie verejného osvetlenia, výstavbu oddychovej zóny či opravu kultúrnych pamiatok. V hre je aj zrušenie pracovného miesta na útvare kontroly mesta. V zozname vypustených akcií pre rok 2016 figuruje rekonštrukcia peších a miestnych komunikácií.