Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Nefunkčné eskalátory na stanici v Štrbe po 50 rokoch vymenia

Na snímke sklenená fasáda vo vestibule Ozubnicovej železnice, ktorá prechádza obmenou v obci Štrba, okres Poprad, 27. augusta 2019. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Okrem toho je súčasťou projektu aj výmena vchodových dverí na vstupe do vestibulu a na vstupe od obce k OŽ, výmena kovových dverí, vrát a tiež presklenej fasády s oceľovou konštrukciou haly OŽ.

Štrba 27. augusta (TASR) – Pohyblivé schody na železničnej stanici v Štrbe pod Tatrami, ktoré neboli v prevádzke takmer 50 rokov, sa dočkajú výmeny. Hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč pre TASR potvrdil, že v súčasnosti tam realizujú viaceré stavebné úpravy, ktorých súčasťou je aj odstránenie starých eskalátorov.

„Súčasťou stavby je okrem výmeny pohyblivých schodov aj nový výťah pre imobilných z prízemia budovy až na poschodie do haly Ozubnicovej železnice (OŽ),“ ozrejmil hovorca s tým, že na mieste pôvodných schodov vybudujú úplne nový eskalátor bez využitia toho starého.

Na snímke starý eskalátor na železničnej stanici v obci Štrba (okres Poprad), ktorý bol nefunkčný 50 rokov a v súčasnosti ho menia za nový, 27. augusta 2019.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Okrem toho je súčasťou projektu aj výmena vchodových dverí na vstupe do vestibulu a na vstupe od obce k OŽ, výmena kovových dverí, vrát a tiež presklenej fasády s oceľovou konštrukciou haly OŽ. Dôjde tiež k vybudovaniu novej elektroinštalácie pre pripojenie výťahu, eskalátora a fotobunkových - pohyblivých dverí a ďalším potrebným stavebným úpravám. Lukáč dodal, že náklady na realizáciu projektu sú na úrovni takmer 1,07 milióna eur, pričom ŽSR úpravy financuje z vlastných zdrojov.

Nefunkčné pohyblivé schody zahraničnej výroby z Južnej Kórey boli podľa hovorcu železníc osadené pred majstrovstvami sveta v lyžovaní v roku 1969. „Podľa získaných informácií boli v prevádzke ani nie celý rok,“ dodal s tým, že nové schody by mali byť v prevádzke od apríla budúceho roka. Lukáč na záver potvrdil, že ŽSR v súčasnosti pripravuje aj rekonštrukciu ozubnicovej trate medzi Štrbou a Štrbským Plesom.