Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Okresný súd v Humennom oslobodil bývalého kňaza spod obžaloby

Ilustračné foto. Foto: TASR

Bývalý kňaz je suspendovaný od roku 2012. Ako TASR vlani informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian, prípad bol odstúpený do Vatikánu.

Humenné 27. septembra (TASR) – Okresný súd v Humennom vo štvrtok oslobodil bývalého kňaza Antona P. spod obžaloby zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletej. Podľa súdu nebolo dokázané, že skutok, ktorý mal spáchať, sa stal. Rozsudok nie je právoplatný, keďže prokurátorka avizovala odvolanie.

Obeťou mala byť v tomto prípade ešte ako dieťa dnes 28-ročná žena zo severovýchodu Slovenska. Obžalovaný pred súdom tvrdil, že vinný nie je. Nepopieral skutočnosť, že s poškodenou má syna. Podľa súdu otehotnela v čase, keď bola staršia.

Súd vykonal vo veci rozsiahle dokazovanie. Okrem obžalovaného a poškodenej vypočul viacerých svedkov, súdnych znalcov z odboru psychiatrie a psychológie, tiež odbornú lekárku. Dospel k záveru, že obžalovaný skutok nespáchal tak, ako je uvedené v obžalobe, pretože nebol jediný priamy dôkaz. "Na dohadoch súd nemohol zakladať svoje rozhodnutie," uviedol sudca po jeho vyrieknutí. V tomto prípade hrozí trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Poškodená po pojednávaní pre médiá uviedla, že na svojej výpovedi trvá. Podľa jej slov svedkovia klamali. Obžalovaný pred súdom povedal, že je s rozsudkom spokojný.

Ten sa pred súd v tomto prípade postavil prvýkrát v septembri 2015. Poškodená vo svojej výpovedi uviedla, že sa s exkňazom spoznala v čase, keď bola žiačkou šiesteho ročníka. Ďalej vypovedala, kedy a ako došlo k sexuálnemu zneužitiu a neskôr aj k znásilneniu. Podľa jej slov to bolo v čase, keď ešte nedovŕšila vek 15 rokov. Trestné oznámenie sa rozhodla podať po viacerých návštevách u psychológa. Exkňaza zo sexuálneho zneužívania obvinila iná žena už v roku 2001. Obvinenia však potom stiahla s tým, že si ich vymyslela.

Bývalý kňaz je suspendovaný od roku 2012. Ako TASR vlani informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian, prípad bol odstúpený do Vatikánu. Na základe jeho odpovede bol proces na konci roka 2016 ukončený rozhodnutím o prepustení spomínaného kňaza z klerického stavu. Pre kňaza je podľa jeho slov tento trest jedným z najvyšších, predstavuje pozbavenie úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný.