Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Okrskové miestnosti na Spiši sa zavreli načas, priebeh bol pokojný

Na snímke zrekonštruovaný mariánsky stĺp, jeden z najvyšších na Spiši s immaculatou a evanjelický kostol z 19. storočia v centre obce Ľubica 1. novembra 2014. Foto: TASR/Oliver Andráš

Referendum u nás bolo bez podnetov a sťažností, neprišla ani jedna, uviedol pre TASR člen obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

Poprad/Stará Ľubovňa 7. februára (TASR) – Priebeh referenda o rodine v mestách a obciach na Spiši bol počas dňa bezproblémový, všetky okrskové miestnosti sa zavreli načas. „Referendum u nás bolo bez podnetov a sťažností, neprišla ani jedna. Ťažko odhadovať, aká bola účasť, v každej obci to bolo iné, okolo tých 20 percent to však môže byť, ale ťažko povedať. Všade to bolo v podstate slabé, podľa toho, aké máme informácie,“ uviedol pre TASR člen obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

Predpokladá, že niektoré obce, kde mali málo hlasujúcich, nebudú mať problém odovzdať hlasovacie lístky v dohľadnom čase. „Počítam, že ak pôjde všetko hladko tak, ako doteraz, do 2. hodiny by sme mohli skončiť, to by sme boli veľmi radi,“ dodal Maličký. Obvodná komisia v Poprade mala na starosti okrsky v okresoch Poprad a Levoča.

Referendum bolo od rána až do 22. hodiny bezproblémové aj v okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica. „Nezaznamenali sme žiadne rušivé momenty, ani podnety k nám neprišli žiadne. Niekde ľudia chodili viac, inde menej, uvidíme, aké bude to výsledné percento,“ priblížil situáciu predseda obvodnej referendovej komisie v Spišskej Novej Vsi Miroslav Bartko. Predpokladá, že hodinu alebo dve po polnoci by už mohli mať k dispozícii všetky hlasovacie lístky.

„Všetko prebehlo bez najmenších problémov, referendum bolo veľmi pokojné, bez nejakých stresov, podnety sme počas celého dňa nedostali žiadne. Komisia je už pripravená, takže čakáme na prvé okrsky s hlasmi,“ doplnila Gabriela Petrušková z Okresného úradu v Kežmarku. Tu mohlo v 62 okrskoch odovzdať hlas v referende o rodine zhruba 52.000 ľudí.

Ako veľmi pokojné označil referendum aj Mikuláš Mayer, zodpovedný za organizačno-technický priebeh referenda v okrese Stará Ľubovňa. „Účasť je veľmi ťažké hodnotiť, pretože sme mali obce, kam prišlo naozaj dosť ľudí, možno aj viac ako 50 percent, potom boli však obce, kde prišlo možno len 20 percent. V Starej Ľubovni to odhadujeme asi na 30-percentnú účasť,“ uviedol Mayer. Prvé okrsky s výslednými hlasmi tu očakávajú už pred 23. hodinou. Hlasovať mohlo v okrese Stará Ľubovňa v 59 okrskoch takmer 39.000 občanov. Ďalší 599 si na referendum vyžiadalo hlasovací preukaz.