Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

OSADNÉ: Pravoslávni veriaci si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Vo štvrtok budú v obci sláviť Bohozjavenie a krst Isusa Christa. Podľa slov miestneho duchovného je tento sviatok významovo väčší ako Vianoce, keďže sa pri ňom ukazujú všetky tri božie osoby naraz.

Osadné 18. januára (TASR) – Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl. "Rozhodli sme sa, keďže väčšina našich ľudí je staršia a zostávajú zväčša na tento sviatok sami, že urobíme spoločnú večeru na obecnom úrade," vysvetlil pre TASR miestny duchovný Peter Soroka. Tradíciu udržiavajú na dedine už niekoľko rokov.

Podľa slov kňaza ženy pripravujú všetky zaužívané pôstne jedlá. "Každý niečo prinesie z domu, či fazuľu, kapustu alebo hríby a navarí sa typická štedrá večera. Pani starostova napr. stále napečie domáci chlieb, z ktorého každý ochutná," priblížil s tým, že ide o milé posedenie v rodinnom kruhu.

Soroka tvrdí, že ľudia oceňujú, keď sa niečo v obci deje. "Mnohí obyvatelia bývajú sami, väčšinou si tú druhú večeru nevaria, pripravia si len jedno jedlo. Už sa to pomaly vytráca," spomenul s tým, že aj to je jeden z dôvodov, prečo pristúpili k tejto obecnej tradícii. Pri spoločnom stole sa ich stretne aj 40. Po jedle si všetci zaspievajú niekoľko kolied, mnohí potom odchádzajú do chrámu.

Vo štvrtok (19.1.) budú v obci sláviť Bohozjavenie a krst Isusa Christa. Podľa slov Soroku je tento sviatok významovo väčší ako Vianoce, keďže sa pri ňom ukazujú všetky tri božie osoby naraz. V tento deň posväcujú tiež vodu, ktorou požehnávajú všetky domácnosti v obci. Bohoslužobne je sviatok podobný narodeniu.