Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Počet kamzíkov na slovenskej strane Tatier prvýkrát prekročil tisícku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Z celkového počtu kamzíkov bolo 128 kamzičích mláďat.

Tatranská Lomnica 28. októbra (TASR) – Populácii kamzíka vrchovského tatranského sa darí a už viac ako desaťročie jeho počty neustále narastajú. "Dôkazom toho je aj tohtoročné jesenné spočítanie kamzičej zveri, ktoré prebehlo minulý týždeň na severnej i južnej strane Tatier. Počas slnečného dňa slovenskí a poľskí sčítací komisári napočítali v prirodzených lokalitách výskytu 1389 kamzíkov, čo je o 203 viac ako vlani v tomto období," informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Pritom z celkového počtu kamzíkov bolo 128 kamzičích mláďat. Na slovenskej strane Tatier sa počas spočítania páslo 1018 kamzíkov, v poľskej časti 371 jedincov. Najpočetnejšie čriedy dlhodobo žijú v Belianskych Tatrách. "Vplyv na tento stav má nielen starostlivosť lesníkov o kamzičiu zver v TANAP, ale pravdepodobne aj miernejšia zima," zdôvodnila Burdová.

Prežiť zimu v tatranských podmienkach je pre kamzíka veľmi náročné. Každoročne sa preto ráta s určitými stratami. Nielen kvôli lavínam, poveternostným podmienkam či človeku, ale aj kvôli predátorom tohto vzácneho živočíšneho druhu. "Kamzík ako každá iná zver, pudovo cíti, ako sa má na zimu pripraviť. Preto pokiaľ je na jeseň dostatok paše a kamzík nie je pri nej rušený, tak sa vykŕmi natoľko, aby jeho tukové zásoby, a to čo si počas zimy nájde, stačilo na to, aby zimu prežil. A straty, ktoré sú každý rok, by mohli opätovne vykryť jarné prírastky. Pokiaľ neprídu neskoré mrazy a snehy," vysvetľuje zoológ ŠL TANAP Jozef Hybler.

V prípade veľmi tuhej zimy sa kamzíky sťahujú do nižších polôh, kde pre nich lesníci pripravujú krmivo v podobe sušenej jarabiny a soli. "Ak na tradičných miestach, kde sa zver v tomto období koncentruje, nachádza jarabinu a soľ, je to pre ňu určite veľká pomoc a takéto miesta navštevujú kamzíky pravidelne," dodáva Hybler.

Veľkosť kamzičej populácie v Tatrách ovplyvňuje viacero faktorov. Jedným z nich sú prírodné, ťažko predvídateľné a ovplyvniteľné klimatické zmeny súvisiace s globálnym znečistením atmosféry. K tomu treba prirátať návraty zimy v jarnom období, keď prichádzajú na svet mláďatá kamzíkov. Veľkosť kamzičej populácie ovplyvňuje aj turizmus, a to predovšetkým vysokohorská turistika, horolezectvo a skialpinizmus. Aj to je dôvod, prečo pracovníci ŠL TANAP venujú veľkú pozornosť kamzíkom priamo v teréne, a tiež informovanosti a výchove návštevníkov.

Na spočítaní kamzíkov v Tatrách sa zúčastnili na slovenskej strane desiatky pracovníkov ŠL TANAP, Správy TANAP, členovia základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody Vysoké Tatry a lesníci miest Kežmarok a Spišská Belá. Na poľskej strane sa pohybovali pracovníci poľského Tatranského národného parku. Jesenným spočítavaním zaznamenávajú správcovia územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou.

Počas 57-ročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali v tomto chránenom území najmenej kamzíkov koncom 90. rokov minulého storočia, keď ich počet v tomto území klesol pod 300 jedincov. "Súčasný potešujúci stav je rekordným za uvedené obdobie. A toto medzinárodné spočítanie je najstaršou formou spolupráce na celom svete pri tomto charaktere činnosti," uzatvára Hybler.