Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Pred úradom prešovského samosprávneho kraja bol protest

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Študenti vnímajú ako diskrimáciu to, že sa snažia zrušiť súkromnú školu v Bardejove a pritom bolo deklarované županom a PSK, že v meste Bardejov bude jedno verejné a jedno neverejné gymnázium.

Prešov 29. novembra (TASR) – Učitelia a študenti zo Súkromného gymnázia v Bardejove, ako aj ich rodičia protestovali vo štvrtok pred budovou Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) proti stanoveniu počtu nových žiakov v školskom roku 2019/2020. V prípade ich školy im nebolo určené ani jedno miesto.

"Vnímame to ako diskriminačné, pretože sa snažia zrušiť súkromnú školu v Bardejove a pritom bolo deklarované županom a PSK, že v meste Bardejov bude jedno verejné a jedno neverejné gymnázium. Po zmenách, ktoré nastali, 12. novembra sme sa dozvedeli, že budeme mať počet žiakov nula a 26. novembra vyšiel dokument PSK, že ostatné školy, ktorým bola pridelená nula, majú triedy a my ako súkromné gymnázium triedu nemáme," uviedla riaditeľka školy Renáta Tulejová.

V súčasnosti majú 96 študentov v štyroch triedach. "Štvrtý rok sme pristúpili k racionalizácii tým spôsobom, že sme nežiadali viac žiakov," skonštatovala Tulejová. Otvoriť chcú jednu triedu s 25 žiakmi, tvrdí, že ju naplnia.

Podľa rozhodnutia predsedu PSK, ktorým sa určuje najvyšší počet prijatých žiakov v školskom roku 2019/2020 bol Cirkevnej spojenej škole – organizačnej zložke Gymnáziu sv. Jána Bosca v Bardejove určený počet 28 žiakov, Gymnáziu L. Stöckela 112 žiakov, Spojenej škole Juraja Henischa – organizačnej zložke Gymnázium najviac 25 žiakov a Súkromnému gymnázium žiaden žiak.

"Bolo to prehodnotené na základe požiadavky poslancov, primátora mesta, učiteľov a žiakov. V stratégii pokračujeme ďalej. Nezastavili sme obdobie optimalizácie siete škôl a predpokladáme, že aj v Bardejove dôjde k ďalšej optimalizácii," povedal vedúci Odboru školstva, mládeže, telesnej výchovy a športu PSK Ján Furman, ktorý prišiel medzi protestujúcich.

Ministerstvo školstva podľa jeho slov určilo počty žiakov v zmysle vyhlášky o určovaní počtu žiakov v prvých ročníkoch. "V Prešovskom kraji je to 6316 žiakov. Na základe toho sme ich rozdelili podľa našich okresov. Brali sme do úvahy štatistiky, čo sa týka migrácie v rámci okresov. V Bardejovskom okrese je tiež veľká migrácia, čiže žiaci odchádzajú z Bardejovského okresu do iných okresov a na základe toho vyšlo toto číslo 545. Čiže v každom okrese je to takto nastavené,“ vysvetlil Furman s tým, že oproti minulému roku je rozdiel v tom, že rezort školstva určil najvyšší počet žiakov, ktorý môžu prerozdeliť.

"To znamená, kým v minulom roku bolo toľko isto končiacich deviatakov, ale cez zastupiteľstvo sa navýšili počty žiakov až o 2600, reálne ich bolo plánovaných viac, ako ich máme v našich školách. Teraz sme postupovali tak, že máme reálny počet žiakov a toľko isto miest sme nastavili v našich školách," doplnil Furman.

"Sme limitovaní počtom žiakov 6316 a pre jednotlivé okresy je aj limitujúci počet 30 percent gymnazistov, takže škole sme odporúčali, aby žiadali ministerskú výnimku a na základe toho, či bude škole odobrená cez ministerstvo školstva, budeme robiť ďalšie kroky," povedal po stretnutí so zástupcami školy, žiakov a rodičov predseda PSK Milan Majerský.