Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov: Ceny nehnuteľností klesli skoro na úroveň nákladov na výstavbu

Ilustračné foto, Prešov Foto: TASR/Milan Kapusta

V regióne tiež absentuje výstavba nových samostatne stojacích rodinných domov vypracovaných do ucelene riešeného územia s kompletným servisom.

Prešov 22. februára (TASR) – V Prešove a okolí kríza realitný trh veľmi ovplyvnila. V ponuke je teraz dostatok starších bytov aj domov, avšak nových bytov je menej, vzhľadom na skutočnosť, že počas krízy boli niektoré výstavby pozastavené alebo neuskutočnené. V regióne tiež absentuje výstavba nových samostatne stojacích rodinných domov vypracovaných do ucelene riešeného územia s kompletným servisom. Tvrdí podnikateľka a obchodníčka s nehnuteľnosťami z HUMAN PROSPERITY, s.r.o., Blanka Feč Vargová.

„Posledné tri roky priniesli znižovanie cien. Vzhľadom na to, že v súčasnosti sú historicky najnižšie úroky hypotekárnych úverov, neočakávame už ďalšie znižovanie cien. U starších bytov je to výlučne o tom, ako sa dohodne predávajúci a kupujúci, pretože tam je vždy priestor na znižovanie. No keď zoberieme do úvahy nové projekty, tie, ktoré sú dlhšie v predaji, už nemajú kam ísť s cenou dole, pretože sú už na úrovni nákladov. Neočakávame výraznejšie zmeny smerom dole v cenách nehnuteľností, skôr naozaj dúfame vo zvyšovanie dopytu,“ uviedla Feč Vargová.

U starších nehnuteľností je momentálne podľa nej situácia taká, že ponuka výrazne prevyšuje dopyt, to určuje aj ich cenu. V súčasnosti sa zmenilo aj správanie kupujúcich, pretože sú rozvážnejší a rozumnejší pri výbere i pri samotnej platbe. Čo sa týka nových nehnuteľností, sú v Prešove aj také ponuky, ktoré sa dajú považovať podľa Feč Vargovej za kvalitné, no nie je ich veľa. Ako povedala, v prípade pozemkov sa zlepšila kvalita práce developérov. Odovzdávajú pozemky so skolaudovanými inžinierskymi sieťami a sú kompletne dokončené v rámci uceleného riešenia.

Ako pozitívum hodnotí to, že sa stále viac dáva dôraz na bezpečnosť obchodu, pretože počas krízy sa stávali aj prípady, že napríklad kupec zaplatil 100 % kúpnej sumy, no dostal nehnuteľnosť s ťarchou a ďalšie nepríjemné situácie.

„Čo považujem za prvú pozitívnu lastovičku v Prešove je začínajúci záujem najmä mladej generácie o alternatívne technológie výstavby. Alternatívne technológie výstavby rodinných domov sú často lacnejšie v obstarávacích nákladoch ako tie klasické - murované rodinné domy, a to mnohokrát umožňuje veľkému percentu cieľovej klientely dostať sa k rodinnému domu za rozumnejšiu cenu. Tu je však potrebné povedať, že v Prešove absentuje ponuka hotových projektov výstavby samostatne stojacich rodinných domov. Nehovorím o radovej zástavbe, ale o hotovom samostatne stojacom dome, kde sa môže klient v krátkom čase nasťahovať. Pevne verím, že sa práve toto podarí priniesť na trh v tomto roku,“ skonštatovala.

V roku 2015 sa podľa Feč Vargovej tiež očakáva zvýšenie dopytu po kvalitných nehnuteľnostiach, ktoré sú charakteristické pomerom cena – kvalita – produkt - lokalita. Taktiež by tento rok mohol priniesť zvýšený záujem o nehnuteľnosti v rekreačných oblastiach v Prešovskom kraji, napríklad na Domaši, nakoľko stále viac ľudí uprednostňuje vzhľadom na situáciu vo svete rekreáciu na Slovensku. Podľa obchodníčky s nehnuteľnosťami ide hlavne o rodiny, ktoré bývajú v byte a rekreačné nehnuteľnosti kupujú ako víkendové sídla, umožňujúce im rodinnú intimitu, ale aj relax.