Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Fašiangovanie v centre Prešova dá bodku za obdobím zábav

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Námestie budú zdobiť fašiangové masky, ktoré vytvorili žiaci prešovských škôl počas vyučovania, ale aj vo výtvarných krúžkoch. O náladu sa postarajú dve ľudové kapely.

Prešov 12. februára (TASR) – Prešovčania sa s obdobím zábav rozlúčia v centre mesta na podujatí Fašiangovanie 2018 v utorok 13. februára. Program začne o 11.00 h otvorením stánkov so zabíjačkovými špecialitami a občerstvením. Námestie budú zdobiť fašiangové masky, ktoré vytvorili žiaci prešovských škôl počas vyučovania, ale aj vo výtvarných krúžkoch. O náladu sa postarajú dve ľudové kapely.

Popoludní od 15.30 h sa zábava presunie na hlavné pódium, kde sa postupne vystrieda 15 folklórnych súborov. Predstavia zvyky z rôznych regiónov Šariša. Program vyvrcholí vo večerných hodinách tradičným pochovávaním basy.

Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, vo vynovenej koncepcii tohto obľúbeného podujatia sa centrum mesta zaplní fašiangovými zvykmi, ľudovou zábavou a nebude chýbať ani dobré jedlo, ktoré je s veselosťou fašiangov neodmysliteľne spojené.

Mesto Prešov organizuje už tradične verejnú zábavu v posledný deň fašiangov na pešej zóne. Vďaka vystúpeniu folkloristov tak mestské zvyky obohatia aj o prvky ľudovej veselice. Fašiangovanie dá poslednú bodku zábave na dlhých 40 dní, lebo po polnoci už začína Popolcová streda, kedy končí obdobie veselosti, zábav a plesov.