Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Prešovský kraj

Prihlášky na stredné školy v Prešovskom kraji treba podať do 10.apríla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Na nápor nových stredoškolákov je pripravených aj 77 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Prešov 3. apríla (TASR) – Do 10. apríla sa môžu tohtoroční deviataci rozhodnúť, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Na nápor nových stredoškolákov je pripravených aj 77 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Informovala o tom jeho hovorkyňa Daša Jeleňová.

Od septembra otvoria školy v Prešovskom kraji 117 študijných a učebných odborov. Po minuloročných skúsenostiach najväčší záujem očakávajú gymnáziá a školy so zameraním na technické odbory. V kraji sa perspektívnymi ukazujú elektrotechnika, strojárstvo i stavebníctvo. Vyhľadávanými začínajú byť aj kombinované učebné odbory ako cukrár – kuchár či cukrár – pekár, po absolvovaní ktorých žiak získa dva výučné listy.

Od budúceho školského roka študenti v kraji získajú možnosť vzdelávať sa aj v celkom nových odboroch. Sú medzi nimi napríklad chemik operátor, operátor farmaceutickej výroby či klientsky manažér pošty. Budúci absolventi sa môžu pripravovať aj na ďalšie atraktívne profesie súvisiace s ochranou osôb a majetku, využitím nových technológií na zníženie energetickej náročnosti budov či s obsluhovaním lesnej techniky.

Školy, ktorých zriaďovateľom je PSK, ponúkajú deviatakom dostatok miest. Na gymnáziách možno prijať 1457 študentov, študijné odbory s maturitou majú pripravených 3460 miest, učebné odbory s výučným listom môže ukončiť 1076 žiakov. Umelecké odbory majú k dispozícii 252 miest. Stredné školy v kraji sú pripravené prijať aj 948 žiakov, ktorí nemajú ukončený deviaty ročník. Podľa predpokladov kraja do stredných škôl v jeho pôsobnosti nastúpi od septembra približne 6500 prvákov.

Školy, ktoré ponúkajú bilingválne štúdium alebo vyžadujú špeciálne overenie zručností, prijímacie skúšky už majú za sebou. Ostatné odborné školy a gymnáziá sa na nápor deviatakov ešte len pripravujú. Uchádzač alebo zákonný zástupca žiaka môže podať dve prihlášky na dve rôzne školy alebo dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Odovzdať ich riaditeľovi základnej školy treba do 10. apríla. Prijímacie skúšky sa uskutočnia v dvoch termínoch 9. a 11. mája.

Sprievodcu študijnými odbormi a strednými školami v pôsobnosti PSK ponúka aj oficiálny internetový portál PSK www.po-kraj.sk.