Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Prešovské deti si môžu vyrobiť vlastnú soľnobanskú čipku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Odborná lektorka deťom ukáže rôzne druhy čipiek a charakteristické vzory, farby a techniky. Zároveň si budú môcť vyskúšať základné techniky paličkovania.

Prešov 16. augusta (TASR) – Vlastnú soľnobanskú čipku si deti môžu vo štvrtok vyrobiť v Krajskom múzeu v Prešove. Ako pre TASR povedal Rastislav Žitný z Tripolitana – Krajské múzeum v Prešove, oboznámia sa tiež s históriou rozvoja čipky v Soľnej Bani a s tým, prečo, ako a kto sa jej výrobe venoval. Podujatie Zlatá čipka je súčasťou cyklu Netradičné prázdniny v múzeu.

"Výroba čipiek paličkovanou technikou má v Soľnej Bani pri Prešove dlhoročnú tradíciu. Je to jedno z mála remesiel, ktoré sú živé dodnes," uviedla etnografka Krajského múzea v Prešove Michaela Dvoekonko. Ako pripomenula, odborná lektorka deťom ukáže rôzne druhy čipiek a charakteristické vzory, farby a techniky. Zároveň si budú môcť vyskúšať základné techniky paličkovania. "Podujatie je vhodné aj pre začiatočníkov. Ak sa im podarí, môžu si vypaličkovať a vziať domov náramok alebo záložku do knihy," dodala.

Soľnobanská čipka je jednou z nehmotných pamätihodností mesta Prešov. Najstaršie čipky sú známe z konca 16. storočia. Ako mesto pripomína na svojej webovej stránke, väčšina čipiek zámožných žien z Prešova a z okolia bola urobená v Soľnej Bani.