Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj podpísal protokol o spolupráci s Pardubickým krajom

Prešov, ilustračné foto Foto: TASR

Kraje sa dohodli na pracovných stretnutiach, seminároch a workshopoch zameraných na výmenu skúseností a informácií.

Prešov 27. novembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) pokračuje v spolupráci a budovaní dobrých vzťahov s Pardubickým krajom. V Inovačnom partnerskom centre (IPC) v Prešove v utorok predseda PSK Milan Majerský a hajtman Pardubického kraja Martin Netolický podpísali Protokol o spolupráci na obdobie rokov 2018 – 2019.

Protokol o spolupráci určuje plán ich vzájomných činností na budúci rok. Ide o tzv. plán aktivít Koordinačnej rady pre spoluprácu Prešovského a Pardubického kraja.

Kraje sa dohodli na pracovných stretnutiach, seminároch a workshopoch zameraných na výmenu skúseností a informácií. V oblasti kultúry pôjde o spoluprácu organizácií, výmenu informácií o koncepčných materiáloch a dotačných programoch. Rovnako budú spolupracovať v oblasti sociálnych vecí, školstva, regionálneho rozvoja, kde sa spolupráca týka problematiky finančných nástrojov v kompetencii krajov, fondov EÚ a národných programov, cezhraničnej spolupráce.

"Boli zadefinované oblasti účinnej pomoci jednému aj druhému kraju. Som vďačný, že sme mohli podpísať tento protokol, ktorého dôležitou súčasťou sú aj konkrétne oblasti, ktorým sa chceme venovať, či už je to školstvo, sociálne veci, majetok, cestná infraštruktúra, alebo výmenné kultúrne podujatia. Oba kraje sa vyznačujú kultúrnym bohatstvom a preto je dobré, že si vieme navzájom pomôcť," zhodnotil Majerský.

"Pre nás je tento rok mimoriadne symbolický, pretože si pripomíname 100. výročie založenia Československa. A práve v tomto roku je dobré si pripomenúť aj výročie našej spolupráce, pretože s Prešovským samosprávnym krajom spolupracujeme už od roku 2004. Osobne vnímam túto spoluprácu veľmi intenzívne, či už v oblasti dopravy, hospodárstva, sociálnych záležitostí, a v súčasnej dobe aj regionálneho rozvoja, pretože obe krajiny chystáme čerpanie európskych peňazí po roku 2020 a v tomto smere je výmena skúseností mimoriadne dôležitá," priblížil Netolický.

Dokazuje to aj vzájomná pomoc, ktorú si oba kraje v prípade potreby poskytujú. Aktuálne podala pomocnú ruku českému partnerovi krajská samospráva. Predstavitelia Pardubického kraja mali totiž namierené na Ukrajinu, konkrétne do nemocnice v Kolochave, kde chceli priniesť ultrazvuk. Rovnako chceli odovzdať príspevok od detí z kraja pre žiakov základnej školy.

"Pardubičania cestovali na Ukrajinu a keďže mali problém sa tam dostať, poskytli sme im ubytovanie a stravovanie. Aj toto je jeden konkrétny skutok pomoci. Samozrejme, Pardubice nikdy neváhali pomôcť nám, napríklad aj v čase záplav. Po tých rokoch je to už nielen partnerské, ale priateľské spolužitie krajov," dodal Majerský.