Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský rodák Juraj Kukura premiérovo vystúpi v miestnom divadle

Slovenský herec Juraj Kukura. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Aj keď Kukura vo svojom bohatom hereckom živote zažil množstvo premiér a hral na mnohých javiskách, v rodnom meste sa ako herec ešte nepredstavil.

Prešov 5. septembra (TASR) – Prešovský rodák Juraj Kukura sa po prvý raz herecky predvedie vo svojom rodnom meste. Na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského ho diváci budú môcť vidieť v stredu 6. septembra s pražským Činoherným klubom v hre Bratia Karamazovci. Vystúpenie pred prešovským publikom prisľúbil počas Dní mesta a osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove, v júni tiež prevzal Cenu primátorky mesta, ktorú mu Andrea Turčanová odovzdala za rozvoj divadelnej tvorby a kinematografie, hrdosť na svoj rodný Prešov a za angažovanosť pri šírení jeho dobrého mena.

Vtedy Kukura prehlásil, že matku a miesto narodenia si človek nevyberá, ale celý život požíva ich lásku. Priznal, že ho to prekvapilo, "pretože z Prešova na moju adresu neprichádzali roky nijaké signály, vôbec som s tým nepočítal. Zrazu sú tu ľudia, ktorí si moju cestu vážia, ako človeka, ktorý sa tu narodil. Vždy, keď sem prídem, po tých cestách svetom, tak ma to emotívne strašne zasiahne," povedal herec. Kukura po prevzatí ocenenia zahral divákom v hľadisku jednu etudu zo svojho predstavenia, za čo ho prítomní už vtedy ocenili standing ovation.

Aj keď Kukura vo svojom bohatom hereckom živote zažil množstvo premiér a hral na mnohých javiskách, v rodnom meste sa ako herec ešte nepredstavil. "Teším sa, že konečne, popri tom množstve premiér, ktoré som absolvoval, zažijem aj svoju prešovskú divadelnú premiéru. Do rodného mesta prichádzam s pokorou a láskou k rodnej hrude, aby som rodákom, po prvý raz vo svojom živote, ponúkol na prešovských divadelných doskách to, čo najlepšie viem - herecký kumšt," povedal Kukura.

Kukura do DJZ prichádza s hrou, ktorá bola českými divadelnými kritikmi vysoko oceňovaná. Navyše si za stvárnenie postavy Fiodora Karamazova vlani vyslúžil nomináciu na českú Cenu divadelnej kritiky.

"Vážim si ústretovosť pána Kukuru a obdivujem jeho ľudskosť i nadšenie pre Prešov, ktoré prezentoval počas našich niekoľkých osobných stretnutí i počas jeho júnovej návštevy nášho mesta. Jeho herecký príspevok bude dôstojným príspevkom k radu ďalších kultúrnych podujatí, ktoré pre Prešovčanov počas celého roka pripravujeme v rámci osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky," povedala Turčanová.