Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prípravy na otvorenie Tatranského ľadového dómu vrcholia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Práce na Tatranskom ľadovom dóme začali tento rok koncom septembra prvým návozom materiálu na Hrebienok.

Vysoké Tatry 12. novembra (TASR) – Najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, 23. novembra oficiálne sprístupnia širokej verejnosti. Tatranci tak pomyselne odštartujú zimnú turistickú sezónu. Riaditeľka tamojšej oblastnej organizácie cestovného ruchu Veronika Littvová informovala, že špeciálne chladenie pod kupolou na Hrebienku v súčasnosti ukrýva 225 ton ľadu v 1800 kusoch ľadových blokov.

„O precízne detaily pri tvorbe ľadového chrámu v štýle Baziliky Sv. Petra v Ríme spolu s Berniniho kolonádou, sa postará už tradične Adam Bakoš s tímom slovenských, českých, poľských, anglických a amerických sochárov,“ uviedla s tým, že s výstavbou na Hrebienku začali aj napriek tomu, že na horách stále prevláda nadpriemerne teplé počasie.

Práce na Tatranskom ľadovom dóme začali tento rok koncom septembra prvým návozom materiálu na Hrebienok. „Od 22. októbra sa ľadové kocky premieňajú na unikátnu ľadovú baziliku pod rukami hlavného staviteľa Adama Bakoša a pätnástich sochárov a s výstavbou pomáhajú ďalší jedenásti ľudia,“ ozrejmila Littvová s tým, že chrám postavia na Hrebienku šiestykrát. V Berniniho kolonáde bude situovaných celkovo 84 stĺpov po oboch stranách. „Zaujímavosťou je, že len na samotné ľadové stĺpy o výške cez 3,5 metra, bez podstavcov a hlavíc, je použitých 3,5 kamióna ľadu, čo predstavuje 630 kusov ľadových blokov. Celková výška stĺpov je do piatich metrov a na ich vrcholoch budú umiestnené sochy,“ konkretizovala Littvová.

Samotná hlavná kupola bude mať rekordnú výšku až 11,5 metra, čo je maximálna možná výška v rámci celkovej expozície. Originálne majstrovské ľadové dielo je v kupolách doplnené umeleckými výplňami. Tie sú pretransformované do vitráže modernou technológiou tavenia skla. Ich autorom je Achilleas Sdoukos, slovensko-grécky sklár a dizajnér.

Prácu stavbárom značne komplikuje teplé počasie, teploty sa často pohybujú na úrovni desať stupňov Celzia. Kupolu však dokážu dostupnými metódami ochladiť. „Tatranský ľadový dóm bude otvorený denne od 9.00 do 16.30 h, pričom počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené. Vstup do unikátnej ľadovej baziliky je pre návštevníkov bezplatný. Okrem toho počas celej hlavnej zimnej sezóny chystáme pre návštevníkov pravidelne množstvo koncertov a hudobných vystúpení,“ upozornila Littvová s tým, že priestor môžu záujemcovia využívať aj na svadby, či zásnuby. Tatranci veria, že počet návštevníkov atrakcie aj tento rok porastie.