Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Prešovský kraj

Rodiny v Prešovskom kraji budú môcť získať pomoc od Nadácie PSK

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

O pomoc sa budú môcť uchádzať i tí, ktorí následkom náhleho ochorenia majú zníženú pracovnú schopnosť, alebo rodina, v ktorej má živiteľ rodiny fyzické alebo psychické znevýhodnenie.

Prešov 24. decembra (TASR) – Pomoc a podporu jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi má za cieľ Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny. O pomoc sa budú môcť uchádzať i tí, ktorí následkom náhleho ochorenia majú zníženú pracovnú schopnosť, alebo rodina, v ktorej má živiteľ rodiny fyzické alebo psychické znevýhodnenie. Krajskí poslanci schválili vznik nadácie na ostatnom rokovaní.

"Myšlienka nadácie vychádza z toho, že predsedovi PSK a na Úrad PSK prichádzajú žiadosti o pomoc od rodín alebo fyzických osôb. Keď ich vyhodnocujeme, tak zisťujeme, že žiaden zákon neošetruje pomoc jednotlivcom alebo rodinám. Boli sme v situácii, že buď im slušne odpovieme, že súcitíme s nimi, ale viac nemôžeme urobiť, alebo sme hľadali spoločne cestu a tá cesta je práve cez Nadáciu PSK pre podporu rodiny," uviedol vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavel Slaninka.

"Rodina, ktorá je v slabšom sociálnom postavení, nedokáže zvládnuť pomoc svojim deťom, preto zriaďujeme túto nadáciu. Bude mať základné imanie 20.000 eur. Podnikatelia, firmy, ale i súkromné osoby môžu prispieť svojím vkladom, aby sme pomáhali takto rodinám v kraji," doplnil predseda PSK Milan Majerský.

Podmienky získania podpory budú podľa Slaninku zverejnené na webstránke PSK. "Určite to nebudú žiadne komplikované a zložité administratívne postupy. Dôležitá je pružnosť a reakcia na danú situáciu, ktorá vznikla," vysvetlil Slaninka s tým, že nadácia začne svoju činnosť začiatkom nového roka.