Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Lesné spoločenstvo Štiavnik patrí medzi najväčšie na Slovensku

Na snímke osada Ráztoka obce Štiavnik, okres Bytča, 27. januára 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hlavným predmetom činnosti je obhospodarovanie lesných pozemkov, pestovanie a ťažobná činnosť, uviedol konateľ spoločenstva Ján Gulán.

Štiavnik 28. januára (TASR) – Lesné spoločenstvo Štiavnik, ktoré sa stará o 2500 hektárov lesa v Štiavnickej doline v pohorí Javorníkov, patrí medzi najväčšie lesné spoločenstvá na Slovensku.

Podľa konateľa spoločenstva Jána Gulána majú v súčasnosti 1630 členov, pričom polovička už nebýva v Štiavniku. "Hlavným predmetom našej činnosti je obhospodarovanie lesných pozemkov - pestovanie a ťažobná činnosť. Ďalšími sú prevádzkovanie píly, manipulačného skladu dreva, nákladná doprava, investičná výstavba ciest a údržba ciest a zvážnic," uviedol Gulán s tým, že už zrekonštruovali 12 kilometrov asfaltových ciest z vyše 30 kilometrov z eurofondov aj za vlastné finančné prostriedky.

Doplnil, že spoločenstvo s celoročnou prevádzkou má 40 zamestnancov. "Popritom máme živnostníkov, brigádnikov, takže zamestnávame počas roka aj 70 ľudí. Máme v prevádzke pílu, vlastný manipulačný sklad, v ktorom chystáme hlavne pre vlastníkov palivové drevo, či už štiepané, sypané, alebo priamo štiepanú metrovicu. Vyrábame aj brikety na kúrenie," dodal konateľ lesného spoločenstva.

Okrem lesa má spoločenstvo v správe aj 40 hektárov lúk. "Skúšame, či by sa na nich dalo aj niečo dochovať. V malej obore, asi vyše hektára, skúšobne chováme daniele. Zatiaľ ich máme tri. Je však extrémne počasie a snehová pokrývka je tu od novembra. Takže podmienky pre zver nie sú až také ideálne ako v nižších polohách okolo Púchova alebo Považskej Bystrice," uzavrel Gulán.