Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Stropkov vyhral spor o uznanie dlhu vo výške viac ako 272.000 eur

Erb mesta Stropkov Foto: Heraldický register

Spornú dohodu spochybnili v lete minulého roka na okresnom súde siedmi poslanci mestského zastupiteľstva.

Stropkov 17. apríla (TASR) – Mesto Stropkov vyhralo jeden spor súvisiaci s uznaním dlhu vo výške viac ako 272.000 eur za dodatočné práce na hnedom priemyselnom parku. Krajský súd (KS) potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu a zamietol dohodu o urovnaní, ktorú vo februári 2014 podpísal bývalý primátor mesta Peter Obrimčák s prešovskou spoločnosťou PKB Invest. Informoval dnes o tom hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

Ako uviedol, KS skonštatoval, že dodatok č. 3 nebol v zákone stanovenej lehote zverejnený, preto sa naň muselo hľadieť, ako keby k jeho uzavretiu vôbec nedošlo. V čase uzatvorenia dohody o urovnaní teda záväzok vyplývajúci z dodatku č. 3 už neexistoval, preto ani objektívne nemohol byť nahradený novým záväzkom. V odôvodnení uznesenia sa podľa Nováka tiež píše, že nie je zreteľné ani to, či deklarované práce navyše boli riadne a včas vykonané, v akom rozsahu, či boli prevzaté stavebným dozorom a či došlo ku kontrole správnosti a úplnosti platobných dokladov.

Spornú dohodu spochybnili v lete minulého roka na okresnom súde siedmi poslanci mestského zastupiteľstva. Podľa ich vyjadrení bola uzatvorená v rozpore s hmotným právom. Rozhodnutie súdu je konečné a nie je možné sa proti nemu odvolať, no mesto vedie s prešovskou firmou aj ďalší spor. V súvislosti s údajnými dodatočnými prácami zažalovala firma stropkovskú samosprávu pre podozrenie z bezdôvodného obohatenia. Mesto sa ho malo dopustiť tým, že neuhradilo vystavenú faktúru na približne 272.000 eur za dodatočné práce zakotvené v spornom dodatku č. 3.

„Úprimne musím povedať, že som si po prečítaní uznesenia krajského súdu o zamietnutí návrhu na schválenie zmieru vydýchol. Nie preto, že sa potvrdila naša argumentácia o tom, že dodatok č. 3 a samotná dohoda boli v rozpore s hmotným právom, ale predovšetkým preto, že sa nám nateraz podarilo pre mesto zachrániť nemalý balík peňazí. Dúfam, že aj v ďalšom spore s PKB Invest sa nám podarí uhájiť záujmy mesta a ušetriť verejné financie,“ uviedol primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza.