Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Občania Svitu sa sťažujú na psičkárov, polícia zintenzívni kontroly

Ilustračné foto. Foto: Teraz.TV

Mestská polícia môže tomu, kto poruší zákon o niektorých podmienkach držania psov, uložiť blokovú pokutu až do výšky 33 eur.

Svit 4. apríla (TASR) - Mestská polícia vo Svite, okres Poprad, zaznamenala v uplynulom období viacero podnetov a sťažností zo strany občanov na nedodržiavanie povinností majiteľov psov. "Týkali sa najmä nedodržania povinnosti držať psa na vôdzke, znečistenia verejného priestranstva alebo voľne potulujúcich sa psov na území mesta," uviedla PR manažérka tamojšej radnice Lenka Faixová.

Mestská polícia v tejto súvislosti upozorňuje obyvateľov na prebiehajúcu mimoriadnu akciu. Zameraná je na kontrolu dodržiavania povinností držiteľov psov podľa zákona a všeobecne záväzného nariadenia mesta Svit, ktoré upravujú podmienky držania a chovu psa v meste.

"Majiteľ psa je povinný zabezpečiť, aby neznečisťoval verejné priestranstvo, verejne prístupné miesta, najmä detské pieskoviská, obchody, predajné stánky a pod., výkalmi a nepoškodzoval zeleň, kvetinové záhony a trávniky. V prípade znečistenia verejného priestranstva a verejne prístupného miesta je držiteľ psa povinný výkaly bezprostredne odstrániť," zdôraznila Faixová s tým, že každý pes musí nosiť na obojku identifikačnú známku. Majitelia štvornohých miláčikov môžu využiť aj trvalé označenie pomocou miniatúrneho mikročipu, ktorý sa implantuje pod kožu, alebo pomocou čísla vytetovaného vnútri ucha.

Mestská polícia môže tomu, kto poruší zákon o niektorých podmienkach držania psov, uložiť blokovú pokutu až do výšky 33 eur. Pokuty za nedodržanie zákona môže dať aj obec, a to až do výšky 165 eur.

Mestskí policajti zároveň odporúčajú občanom, aby sa v záujme ochrany života a zdravia, nepribližovali k opusteným a túlavým psom. V prípade potreby je im k dispozícii nonstop telefónna linka.