Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Témou KOLOSu v Stakčíne je kozmický systém včasného varovania

Ilustračné foto. Foto:

V obci Sninského okresu sa začala astronomická konferencia.

Stakčín 4. decembra (TASR) - V obci Stakčín v okrese Snina dnes odštartovala trojdňová astronomická konferencia s názvom KOLOS. Jej hlavnou témou je takzvaný Kozmický systém včasného varovania.

Tradičná konferencia s názvom KOLOS pritiahla aj v tomto roku na východ Slovenska astronómov z viacerých krajín Európy. Okrem našincov sa jej zúčastňujú hostia z Ukrajiny, Maďarska a Rumunska.

Ústrednou témou konferencie je už spomenutý cezhraničný systém včasného varovania, konkrétne analýza problémov a výsledkov, ktoré zaznamenali astronómovia počas prvého roka jeho výstavby.

Zmienený projekt, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou, má byť prínosom pri predpovedaní prírodných katastrof či mimoriadnych poveternostných javov za použitia satelitných technológií v Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a Ukrajine. V tejto súvislosti sa na projekte podieľajú partneri zo všetkých štyroch krajín.

"Experti z Užhorodskej národnej univerzity majú vyvinutú metódu ako meraním zdržania signálu GPS určovať množstvo vodnej pary vo vzduchovom stĺpci. Kombináciou s meteorologickými meraniami je možné prispieť k presnejšiemu modelovaniu atmosférických situácií," priblížil fungovanie systému varovania riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej.

Stakčín sa nestal miestom pravidelných stretnutí astronómov z rôznych krajín náhodou. Na neďalekom Kolonickom sedle je zriadené významné Astronomické observatórium, ktoré sa zaoberá skúmaním premenných hviezd. Areál je prístupný aj verejnosti. Nedávno tam uviedli do prevádzky nové planetárium.