Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Tržby z cestovného ruchu v Tatrách vzrástli v prvom polroku o 3,3 %

Na snímke turisti na zasneženom Skalnatom Plese, v pozadí Lomnický štít vo Vysokých Tatrách 24. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tento výsledok zaznamenali aj napriek menšiemu počtu turistov.

Vysoké Tatry 8. decembra (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejnil čísla obsadenosti ubytovacích zariadení za prvý polrok 2014. „Výsledky na celom Slovensku síce neboli vo všeobecnosti lichotivé, no napriek tomu niektoré čísla vo Vysokých Tatrách narástli. Región mal totiž aj pri menšom počte turistov medziročne vyššie tržby o 3,3 %,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Príčina poklesu obsadenosti ubytovacích kapacít na Slovensku je podľa nej najmä z dôvodu teplej zimnej sezóny, rovnako v dôsledku krízy na Ukrajine, ako aj daždivému počasiu počas jari. „V prvom polroku 2013 sa ubytovalo v meste Vysoké Tatry 100.550 návštevníkov, v rovnakom období tohto roku to bol nárast o 0,9 % na 101.476. Nárast je síce veľmi mierny, ale keď sa porovnávame s celým tatranským regiónom a Slovenskom ako takým, tak sú výsledky pre nás pozitívne,“ doplnila Maťašovská. Tatranci tento fakt pripisujú kvalitnej a dobre zvládnutej marketingovej kampani, ako aj množstvu veľkých podujatí v prvom polroku.

Klesol počet ubytovaných hostí

Z výsledkov, ktoré zverejnil ŠÚ SR, vyplýva, že v prvom polroku 2014 malo celé Slovensko medziročný pokles počtu ubytovaných hostí o 8,9 %. Región Vysoké Tatry poklesol oproti roku 2013 tiež, ale iba o 5,7 %. Ako jedno z mála miest na Slovensku malo samotné mesto Vysoké Tatry za sledované obdobie nárast počtu ubytovaných návštevníkov takmer o percento. „Sme optimisti, tržby za ubytovanie sa nám v tatranskom regióne podarilo zvýšiť medziročne o 3,3 %. Výsledky hovoria o rastúcej ekonomickej efektivite cestovného ruchu u nás,“ konštatovala Maťašovská.

Počasie, počasie

Počasie dáva podľa nej po celý tento rok dovolenkárom aj poskytovateľom služieb cestovného ruchu zabrať. Postupne sa tak menia zvyklosti ľudí a svoje pobyty neobjednávajú mesiace v predstihu, ale čakajú na predpovede vývoja počasia. Stále sú však termíny, kedy počasie nemieša karty. „Takým sú napríklad blížiace sa silvestrovské pobyty. Tie si niektorí hostia objednávajú aj rok dopredu len preto, aby si mohli vybrať práve to miesto a ten hotel, ktorý ich zaujíma,“ konkretizovala Maťašovská.

Vďaka novým leteckým linkám do Rigy a Londýna Tatranci veľa očakávajú aj od klientov z Pobaltia a Veľkej Británie. Tí by mali vyplniť medzeru po hosťoch z Ukrajiny. „Zimná sezóna sa v týchto dňoch začala, veríme, že bude bohatšia na snehové zrážky aj mrazivé dni, aby boli nielen čísla obsadenosti optimistickejšie,“ uzavrela výkonná riaditeľka OOCR.