Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom končí po 40 rokoch ukrajinská národnostná škola

Zrekonštruovaná časť Námestia slobody v Humennom, ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Po takmer 40 rokoch svojho fungovania zanikne v Humennom národnostná škola s vyučovacím jazykom ukrajinským, ktorá bola jedinou svojho druhu na území Zemplína.

Humenné 7. apríla (TASR) - Po takmer 40 rokoch svojho fungovania zanikne v Humennom národnostná škola s vyučovacím jazykom ukrajinským, ktorá bola jedinou svojho druhu na území Zemplína.

"Táto škola má dlhodobo finančné problémy a veľmi nízky počet žiakov, čoho dôkazom bol aj tohtoročný zápis do 1. ročníka, kde sa žiaci neprihlásili. Škola tak stratila na perspektíve,"
uviedol pre TASR Kamil Kobák z tlačového referátu radnice.

Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) internátna s vyučovacím jazykom ukrajinským sídlila dlhé desaťročia na Lesnej ulici. V roku 2013 odsúhlasili poslanci mesta presťahovanie školy okrem internátu a materskej školy do priestorov ZŠ Kudlovská.

Za prvotným presťahovaním, ako aj zrušením národnostnej školy, ktoré odsúhlasilo v týchto dňoch humenské mestské zastupiteľstvo, bola okrem straty záujmu o toto vzdelávacie zariadenie aj jeho nákladná prevádzka.

"Táto škola bola dlhodobo mestom Humenné vysoko dofinancovaná. V roku 2009 to bolo 14.177 eur, v roku 2012 - 52.710 eur a v roku 2014 sa suma vyšplhala na 57.969 eur. Naopak klesajúce čísla sú pri počte žiakov. Kým v školskom roku 2008/09 to bolo 123 žiakov, v školskom roku 2011/12 ich počet klesol na 78 a v tomto školskom roku je počet žiakov spolu len 47," vyčíslil Kobák.

Ako uviedol, v druhom polroku aktuálneho roka odišlo päť žiakov školy do zahraničia. Deviaty ročník ukončí sedem žiakov a predpokladaný počet detí na škole v budúcom školskom roku je 30. "Aj na základe týchto skutočností bude potrebné v roku 2015 spolu dofinancovať túto školu čiastkou viac ako 80.000 eur," podčiarkol Kobák.

Poslanci mesta odobrili vyradenie národnostnej ZŠ zo siete škôl a školských zariadení spolu s jej internátom, jedálňou a školským klubom k 31. augustu tohto roka. Na pôvodnej adrese školy by však mala od septembra 2015 naďalej fungovať MŠ aj s jedálňou.

Po zániku národnostnej školy sú jej žiakov ochotné prijať ZŠ Kudlovská a ďalšie humenské ZŠ. Mesto zabezpečí podľa Kobákových slov v prípade záujmu pre žiakov vyučovanie ukrajinského jazyka.