Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Krajskom múzeu v Prešove predstavia víťazov tradičnej fotosúťaže

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slávnostná vernisáž sa uskutoční v utorok 12. februára o 17.00 h v rámci kampane Národný týždeň manželstva. Na Slovensku sa organizuje deviatykrát.

Prešov 11. februára (TASR) - V Rákociho paláci vystavia víťazné diela fotosúťaže Hráme spolu v manželstve. Slávnostná vernisáž sa uskutoční v utorok 12. februára o 17.00 h v rámci kampane Národný týždeň manželstva. Na Slovensku sa organizuje deviatykrát.

Národný týždeň manželstva je celosvetová kampaň na podporu manželstva, ktorá prebieha v týždni osláv svätého Valentína. Organizátori podujatia chcú počas nej pripomenúť, že spokojné manželstvo nie je samozrejmosťou, ale vzťahom, ktorý by sa mal rozvíjať.

"V Prešove sa snažíme šíriť tieto myšlienky už piaty rok. Tohtoročným sloganom Hráme spolu chceme vyjadriť myšlienku, že ako manželia si vieme vzájomne pomôcť, podoprieť sa ako spoluhráči, no i zabaviť sa, deliť sa o spoločné záujmy a každopádne byť spolu," prezradila regionálna koordinátorka Národného týždňa manželstva v Prešove Veronika Galbavá.

Do súťaže bolo prihlásených 65 fotografií. Podmienkou bolo okrem danej témy aj dostatočná kvalita snímky z dôvodu veľkoformátovej tlače.

"Najlepších 20 fotografií bolo vytlačených vo formáte A3 a budú tvoriť našu najnovšiu výstavu Hráme spolu v manželstve. Neskôr poputuje dvadsiatka výherných fotiek inštitúciami, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK)," hovorí Jozef Kušnír, poverený vedením Krajského múzea v Prešove.

Ďalšími zastávkami výstavy budú podľa jeho slov Vihorlatské múzeum v Humennom, Podtatranské múzeum v Poprade, Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni a Okresná knižnica D. Gutgesela v Bardejove. Súťažiaci mali možnosť uviesť aj názov fotografie, respektíve jej popis a tie boli podľa Galbavej často rovnako hodnotné ako samotné fotky.

"Obrazový aj textový materiál bol naozaj zaujímavý. Na fotkách sa našlo človeče, šachové figúrky, losovanie o to, kto umyje riady a mnohé ďalšie činnosti či predmety. Netradičným popisom k jednej fotografii boli napríklad básne od jej autorky," dodala Galbavá.

Záštitu nad tohtoročným podujatím prevzali predseda PSK Milan Majerský a primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.