Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Múzeu v Medzilaborciach otvorili výstavu 12-ročnej Júlie Leto

Umelec Andy Warhol, po ktorom je pomenované Múzeum moderného umenia v Medzilaborciach, archívne foto Foto: TASR/AP

V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach otvorili dnes výstavu 31 diel len 12-ročnej Júlie Letovej, ktorá vystavuje pod umeleckým menom Júlia Leto.

Medzilaborce 21. februára (TASR) – V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach otvorili dnes výstavu 31 diel len 12-ročnej Júlie Letovej, ktorá vystavuje pod umeleckým menom Júlia Leto a tvorí aj napriek tomu, že jej diagnóza je autizmus.

Ako pre TASR povedal jeden z organizátorov výstavy Miloš Servátka, diela vznikali postupne počas arteterapie a ide väčšinou o maľby s použitím koláže. Na obrazoch je teda možné nájsť aj 3D efekty, trblietky, flitre a rôzne iné ozdoby. Téma je rôznorodá, keďže Júlia maľuje to, čo práve cíti.

"Niekedy obraz vznikne za jeden deň, no niekedy to trvá aj tri mesiace. Júlia však ukazuje všetkým, aký je tento svet pekný a že sa dokáže vyjadriť aj napriek svojej diagnóze," povedal Servátka.

Júlia Letová napriek svojmu nízkemu veku už vystavovala v Šarišskej galérii v Prešove, vo Vranove nad Topľou i v Bardejove. Tentoraz sa jej diela presunuli do prestížneho Múzea moderného umenia v Medzilaborciach a pre verejnosť budú sprístupnené od nedele (22.2.) až do 19. apríla.

Táto mladá umelkyňa je prvá žiačka Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom na Vodárenskej 3 v Prešove, ktorá môže vystavovať svoje diela v Múzeu Andyho Warhola. Júlia je tiež súčasťou prvého otvoreného arteateliéru v Prešove pod záštitou OZ Výchova zdravej rodiny. Ten vznikol v Prešove v januári 2014 a v súčasnosti ponúkla priestor na tvorbu pre deti s postihnutím, zdravým deťom, deťom zo sociálne slabších rodín či z detského domova. Už čoskoro sa arteateliér presťahuje na Hlavnú ulicu v Prešove.