Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Prešovský kraj

Vyšné Nemecké má zo Schengenu nielen pozitíva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

To súvisí najmä s prejazdom motorových vozidiel, ktorý je pre samosprávu záťažou.

Vyšné Nemecké 2. apríla (TASR) - Hraničná obec Vyšné Nemecké v Sobranskom okrese pociťuje v súvislosti so Schengenom pozitíva, ale aj negatíva. Tie súvisia najmä s prejazdom motorových vozidiel, ktorý je pre samosprávu záťažou.

Ľudia totiž obcou len prechádzajú a mnohí z nich za sebou nechávajú neporiadok,“ vysvetlil pre TASR starosta Jozef Danko s tým, že nemajú kompetenciu pokutovať ich. „Upratovanie obec zabezpečuje na vlastné náklady,“ uviedol. Cesta obcou podľa jeho slov nie je v ich správe. „Ale to, že je roky v dezolátnom stave, prikladajú práve nám. Aj napriek tomu, že som niekoľkokrát na to poukázal, nič sa nedeje," povedal. Kolóny kamiónov sú počas víkendov, ako tvrdí, aj kilometer a viac dlhé. „Miestni na Ukrajinu chodia veľmi málo, systém ich odradil,“ vysvetlil s tým, že aj nákupy už eliminovali. „Viac ich sem prichádza z iných okresov,“ doplnil.

Obyvatelia Vyšného Nemeckého si na zvýšený pohyb policajných hliadok v obci už zvykli. Cítia sa podľa starostu Danka bezpečnejšie. „Máme veľmi dobré vzťahy s hraničnou políciou. Občania sa ma ale občas pýtajú, prečo ich v lese kontrolovali, keď tu bývajú. Vysvetľujem im, že niektorí príslušníci sú tu noví a je to ich povinnosť,“ uviedol s tým, že obyvatelia vedia o tom, že so sebou musia mať stále preukaz totožnosti. Z návštevy okolitej prírody strach nemajú, hranicu poznajú.

Zmenu po desiatich rokoch cíti starosta hlavne v prísnejších kontrolách na hranici, s ktorými súvisí aj zvýšený čas čakania. „Keď sme išli na Ukrajinu pred desiatimi rokmi služobne, v Užhorode máme slovenskú školu, ktorú často navštevujeme, nosíme im tam publikácie, knihy, časopisy, športové potreby a pomôcky, cesta trvala kratšie. Teraz musíme čakať dlhšie,“ spresnil.

Mikroregión, ktorý tvorí niekoľko obcí Sobranského okresu, má podpísanú zmluvu s mestom Perečín, s ktorým spolupracuje už niekoľko rokov. „Momentálne sa pripravuje zmluva so samosprávou Onokivtsi pri Užhorode,“ skonštatoval Danko s tým, že s ukrajinskými obcami spolupracujú nielen pri organizovaní kultúrno-spoločenských a športových akcií na oboch stranách hranice, ale aj v environmentálnej oblasti. „Udržiavame s nimi veľmi dobré vzťahy,“ dodal.