Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade cudzinec pýtala peniaze na nelegálne zbierky

Ilustračné foto z Popradu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Mestská polícia začala prípad okamžite preverovať a vyzýva aj verejnosť na maximálnu opatrnosť.

Poprad 4. decembra (TASR) - Mestská polícia v Poprade upozorňuje verejnosť na opakovaný výskyt cudzích štátnych príslušníkov pohybujúcich sa v Poprade s cieľom získať pod zámienkou rôznych charitatívnych zbierok finančnú hotovosť pre svoju vlastnú potrebu. „Aktuálne sme dostali podnet od obyvateľky, ktorú na popradskom námestí pristavil muž a chcel, aby sa podpísala na podpisový hárok. V hlavičke bol uvedený názov akejsi medzinárodnej organizácie nepočujúcich a okrem podpisu a názvu mesta mala obyvateľka uviesť výšku čiastky, ktorou prispeje,“ informoval náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin.

Mestská polícia začala prípad okamžite preverovať a touto cestou vyzýva aj verejnosť na maximálnu opatrnosť. Keďže v predvianočnom čase sú ľudia citlivejší na pomoc osobám v núdzi, je potrebné podľa Marušina zachovať ostražitosť. V prípade kontaktu s osobami realizujúcimi rôzne zbierky, je dobré si overiť, či majú písomné poverenie na vykonanie zbierky. To musí byť schválené Ministerstvom vnútra SR a jednotne označené. Pre realizáciu zbierky na verejnom priestranstve je navyše potrebný súhlas majiteľa pozemku.

Podobný prípad riešili mestskí policajti aj v lete, keď sa v uliciach mesta objavili cudzinci disponujúci rôznymi tlačivami, požadujúci peniaze pre rôzne známe svetové nadácie. V tomto prípade išlo o dokonca o UNICEF. „Ľudia im často v dobrej viere peniaze dali a mali za to, že peniaze skončia v tejto organizácii na pomoc osobám v núdzi. Tieto zbierky však neboli oficiálne a všetky peniaze končili u osôb pre vlastnú potrebu. Bol dôvodný predpoklad, že šlo o organizovanú činnosť,“ doplnil Marušin. Ak majú občania pocit, že zbierka, s ktorou sa stretnú v uliciach nie je legálna, môžu to kedykoľvek oznámiť na telefónne číslo 159 a vyslaná hliadka preverí zákonnosť zbierky priamo v teréne.