Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove pribúdajú stovky stromov

Prešov - ilustračné foto Foto: TASR

Nové stromy sa sadili už aj v predchádzajúcich mesiacoch, keď na území mesta pribudlo 157 nových listnatých stromov.

Prešov 28. novembra (TASR) - Mesto Prešov zvyšuje podiel zelene na svojom území. Okrem náhradnej výsadby za vyrúbané stromy podľa tlačového referenta Mestského úradu v Prešove Milana Grejtáka, sadia aj nové stromy. Zelenšie budú aj vybudované parkoviská.

"Vyše 300 stromov a krov, ktoré aktuálne vysádzajú v Prešove, je náhradnou výsadbou za tie, ktoré ustúpili výstavbe, respektíve rástli na nevhodných miestach. Sadia sa na všetkých prešovských sídliskách, na parcelách určených výrubovými rozhodnutiami, najviac na sídlisku Sekčov. Ide hlavne o listnaté stromy - lipy malolisté, jasene mannové, duby letné a červené, javory mliečne a horské či čerešne pílkaté, ale verejné priestory skrášli tiež jedľa biela a pribudnú aj kry," uviedol Grejták.

Nové stromy sa sadili už aj v predchádzajúcich mesiacoch, keď na území mesta pribudlo 157 nových listnatých stromov. Úplne novou bola výsadba obojstrannej aleje na ulici Mudroňova, ktorú skrášľujú sakury. Nové stromy pribudli tiež vo vnútrobloku na Ulici Armádneho generála Svobodu - sakury a slivky višňoplodé. Slivky višňoplodé sa vysádzali aj na Ulici Pavla Horova.

"Dosádzali sa aj stromy v už vysadených alejach. Išlo hlavne o jedince, ktoré z výsadby vypadli v dôsledku vandalizmu, dopravných nehôd či poškodení vzniknutých pri prechádzkach so psami. Na Kollárovej ulici tak pribudli javory mliečne, na Solivarskej pagaštany pleťové, na Ulici 19. januára jasene štíhle, na Moyzesovej jasene mannové, na Björnsonovej hraby obyčajné. Na Vihorlatskej ulici sa dosádzali platany javorolisté,  na Gorkého slivky višňoplodé a na Fučíkovej lipy malolisté. Vo všetkých prípadoch ide o menšie druhy a kultivary vhodné do uličných stromoradí," priblížil Grejták.

Nahrádzali sa podľa neho tiež dreviny v Južnom parku, ktoré boli vysadené ako náhrada za dreviny zničené smršťou v roku 2017, ale uhynuli v dôsledku extrémne suchého a teplého počasia v lete 2018. Ide najmä o hloh obyčajný v severozápadnej časti parku a o niekoľko krov. Tieto dreviny boli vysadené v rámci reklamácie, ktorú si mesto uplatnilo.

Desiatky nových či náhradných stromov v tomto roku pribudli aj v okolí novobudovaných parkovísk. "Žiaľ, stihli zaúradovať už aj vandali. Tí na Ulici Laca Novomestského totiž krátko po vysadení stihli dolámať sakuru a na Solivarskej ulici pagaštan. Apelujeme teda na Prešovčanov, aby si podobné vyčíňanie všímali, prípadne ho hneď nahlásili aj mestským policajtom," dodal Grejták.