Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vojaci mali nebojové cvičenie na podporu činnosti ministerstva vnútra

Vo vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou sa 19. júna 2014 konala záverečná fáza cvičenia Zelená vlna 2014. Na snímke ukážka zneškodnenia podozrivého. Foto: TASR/František Iván

Cvičenie sa uskutočnilo v piatich dejových líniách.

Kamenica nad Cirochou 19. júna (TASR) – Vo vojenskom výcvikovom stredisku nad obcou Kamenica nad Cirochou v okrese Humenné dnes vojaci Prvej Mechanizovanej brigády z Topoľčian a Druhej Mechanizovanej brigády z Prešova uskutočnili vojenské cvičenie na pokyn ministra obrany SR Martina Glváča. Spolu 1432 vojakov, 118 kusov kolesovej techniky a 2 vrtuľníky plnili úlohy, ktoré sa v rámci cvičenia na Slovensku v minulosti nerobili.

„V minulosti nebolo takéto cvičenie organizované, pretože nejde o bojové cvičenie, ale o nebojové vojenské cvičenie na podporu činnosti ministerstva vnútra, kde sa zameriava na prípravu zabezpečenia tábora pre migrantov cez našu hranicu, ale aj na ochranu objektov. Poznatky z takéhoto cvičenia sa využijú vo všetkých oblastiach domáceho krízovému manažmentu,“ uviedol po cvičení minister obrany.

Cvičenie sa uskutočnilo v piatich dejových líniách. Prvou a druhou bolo zabezpečenie asistencie policajného zboru pri hliadkovej a poriadkovej činnosti. Treťou realizácia výstavby a prevádzky záchytného tábora pre utečencov, štvrtou ochrana nasadených síl, medzi ktoré patria sily rýchlej reakcie - radiačná, chemická a biologická ochrana. Piatou je plánovanie podpory hostiteľskej krajiny.

Vystavaný tábor pre utečencov

Vo vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou sa 19. júna 2014 konala záverečná fáza cvičenia Zelená vlna 2014. Na snímke útok na cisternu s chemickými látkami.
Foto: TASR/František Iván
Počas cvičenia Zelená vlna 2014 vojaci predviedli vystavaný tábor pre 300 utečencov, potlačili nepokoje z radov miestnych obyvateľov protestujúcich proti tejto stavbe, vrtuľník uhasil požiar založený demonštrantami. Tiež realizovali hliadkovanie či prehľadávanie podozrivého vozidla, ochranu poľného muničného skladu a odrazenie útoku diverznej skupiny, kde došlo aj ku streľbe. Ďalej odstraňovanie následkov chemického útoku, odvoz zraneného vojaka pomocou vrtuľníka i pátranie a zaistenie podozrivej osoby pomocou rojnice a služobného psa.

Minister obrany po cvičení potvrdil, že aj napriek tomu, že na cvičení vojaci postavili tábor pre 300 osôb za približne 2 dni, Slovensko je pripravené na prílev aj 10.000 utečencov napríklad z Ukrajiny, pričom podotkol, že v tom nebudeme sami, pretože v týchto činnostiach by v prípade potreby pomohla aj Európska únia. Náčelník Generálneho štábu Milan Maxim povedal, že u nás by sa len zachytila prvá vlna a nasledoval by ich ďalší transport. Toto cvičenie však podľa neho bolo dôležité najmä kvôli tomu, aby sme vedeli, ako sme na jednotlivé činnosti pripravení.

Fotografie: Zelená vlna 2014