Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

VRANOV NAD TOPĽOU: Mesto sa bráni obvineniam z porušenia zákona

Úrad pre verejné obstarávanie Foto: TASR/Martin Baumann

Rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní vyplýva z kontroly postupu zadávania zákaziek, ktorú zrealizoval Úrad pre verejné obstarávanie.

Vranov nad Topľou 23. novembra (TASR) – Mesto Vranov nad Topľou malo postupovať v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Vyplýva to z kontroly postupu zadávania zákaziek, ktorú zrealizoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Radnica akékoľvek pochybenie odmieta.

"Z výsledkov vykonanej kontroly vyplýva, že Mesto Vranov nad Topľou postupovalo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní tým, že rozdelilo predmet zákazky s cieľom znížiť predpokladanú hodnotu zákazky pod finančný limit podlimitnej zákazky stanovený zákonom o verejnom obstarávaní," informoval hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Mesto sa tak údajne dostalo do rozporu s princípom transparentnosti, nakoľko účelovým rozdelením predpokladanej hodnoty zákazky na samostatné zákazky (obstarávané podľa § 9 ods. 9 zákona o verejnom obstarávaní) sa znemožnila účasť na predmetnom postupe zadávania zákazky aj iným, ako len osloveným a vybratým subjektom. Radnica tak mala obmedziť čestnú hospodársku súťaž a možnosť výberu ekonomicky výhodnejšej ponuky.

"Kontrolné zistenie mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Nakoľko uvedené zistenie napĺňa skutkový stav správneho deliktu, bude prípad postúpený na správne konanie. V najhoršom prípade, preukázania naplnenia skutkového stavu správneho deliktu, hrozí mestu Vranov nad Topľou finančná pokuta," podotkol Mažgút.

Kontrola ÚVO sa týkala zákaziek za vyše 300.000 eur. Išlo napríklad o opravu bytových domov v centre mesta, výstavbu nekrytej ľadovej plochy, obnovu chodníkov, komunikácií, parkovísk, výstavbu oplotenia pri jednej z miestnych škôl, šatní k športovej hale a skladu, či obnovu útulku na Toplianskej ulici.

"Kontrolné zistenia úradu pre verejné obstarávanie mesto Vranov nad Topľou zobralo na vedomie a má za to, že aj napriek výsledkom kontroly v procese verejného obstarávania postupovalo v súlade so zákonom," uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková. Mesto pri zadávaní zákaziek podľa nej postupovalo tak, aby náklady na obstaranie predmetu zákazky boli primerané kvalite a cene. Zohľadňovalo údajne aj princíp rovnakého zaobchádzania s uchádzačmi a záujemcami, či princípy nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti.

"Pri pertraktovaných zákazkách sa postupovalo obvykle, v súlade s metodickými usmerneniami Úradu pre verejné obstarávanie a školeniami Úradu pre verejné obstarávanie, ktorých sa zamestnanci mesta zúčastnili a v dobrej viere, že sa koná v súlade so zákonom. Takýmto spôsobom realizovali verejné obstarávanie aj iné mestá a obce, nebolo im však vytknuté porušenie zákona," zdôraznila Fedorňáková.