Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Chcel vystúpiť na Gerlach, no spadol. Ratovali ho záchranári

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na Gerlachovský štít mal v úmysle vystúpiť spoločne s ďalšími turistami.

Vysoké Tatry 17. septembra (TASR) - Horskí i leteckí záchranári pomáhali v pondelok okolo poludnia zranenému turistovi vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že vo Velickej próbe sa nachádzal záchranár, ktorého požiadali o pomoc pre 30-ročného turistu. Ten mal v úmysle spoločne s ďalšími turistami vystúpiť na Gerlachovský štít.

"Na začiatku Velickej próby, v prvej exponovanej časti, ktorou turisti vystupovali bez istenia a bez horského vodcu, sa zrútil a pri páde utrpel vážne porania hlavy a hornej končatiny. Bol pri vedomí, no dezorientovaný a nepamätal si, za akých okolností k nehode došlo," uviedla HZS na svojej stránke.

Horský záchranár, ktorý bol v tom čase na mieste, mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a pripravil ho na letecký transport. Za pomoci prítomných turistov ho následne transportoval na miesto, odkiaľ ho bolo možné evakuovať z terénu pomocou leteckej techniky.

Medzitým požiadali horskí záchranári o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe z Popradu. Zraneného muža pomocou palubného žeriavu vyslobodili z ťažko dostupného terénu, po medzipristátí pri Sliezskom dome a preložení na palubu vrtuľníka letecky transportovali do nemocnice v Poprade.