Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

TRAGÉDIA V TATRÁCH: Túru na Prostredný hrot neprežil turista z Litvy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Turista sa pravdepodobne počas zostupu z bližšie nezistených príčin zrútil strmým terénom.

Vysoké Tatry 12. septembra (TASR) - Vo Vysokých Tatrách zahynul litovský turista. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že ešte v pondelok (10.9.) v neskorých večerných hodinách prijali na Operačné stredisko tiesňového volania HZS hlásenie o jeho nezvestnosti, v ten istý deň predpoludním sa sám vybral z Téryho chaty na Prostredný hrot.

"Posledný telefonický kontakt s ním mali známi okolo 11. hodiny, neskôr už na telefonáty neodpovedal. O súčinnosť sme požiadali príslušníkov Policajného zboru (PZ) SR z Vysokých Tatier, ktorí preverili miesto ubytovania turistu a prostredníctvom Prezídia PZ SR bola uskutočnená lokalizácia mobilného telefónu nezvestného, avšak s negatívnym výsledkom," uviedla HZS na svojej stránke.

V utorok (11.9.) v skorých ranných hodinách odišli do oblasti Prostredného hrotu pátrať záchranári z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry. O súčinnosť požiadali aj Letku Ministerstva vnútra (MV) SR. "Hľadaného 42-ročného litovského turistu záchranári našli v Bráničkovom žľabe spadajúcom do Veľkej Studenej doliny, žiaľ už bez známok života," uvádza ďalej HZS.

Vo vrcholovej knihe našli horskí záchranári zápis od nezvestného. Turista sa pravdepodobne počas zostupu z bližšie nezistených príčin zrútil strmým terénom. Záchranári HZS telesné pozostatky nebohého v súčinnosti s Letkou MV SR letecky transportovali do Starého Smokovca, kde ich odovzdali príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi.