Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Zvýšená lavínová hrozba trvá vo Vysokých a Západných Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Novší sneh sa ešte stále nepreviazal dostatočne so starým podkladom.

Liptovský Hrádok 7. apríla (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá od 1800 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Novší sneh sa ešte stále nepreviazal dostatočne so starým podkladom. Veľmi nebezpečné sú strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov. Uvoľnenie lavín na nich hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. "Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter," zdôraznil Lizuch.



Ráno bolo na horách zamračené, vietor víril sneh a miestami ešte slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -10 do -2 stupňov Celzia. Miestami fúkal až prudký vietor severných smerov rýchlosťou do 65 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo ojedinele niekoľko cm nového snehu.

Na vyššie položených južne a východne orientovaných svahoch a žľaboch sa vyskytujú menej stabilné snehové dosky a vankúše. "Hoci sú hrebene vyfúkané až na skalnatý či trávnatý podklad, na záveterných svahoch pod skalnými stenami dosahuje vrstva previateho snehu aj viac ako metrovú výšku," upozornil Lizuch.