Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj

Prešovský kraj

Po povodniach spriechodnili v Tatrách ďalší z turistických chodníkov

Stále uzavretá ostáva podľa jej slov Javorová dolina so Zadnými Meďodolmi, kde turistický chodník kompletne zničila veľká voda.

Za napadnutie starostu Geraltova hrozí mužovi až päťročné väzenie

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začal v danej veci trestné stíhanie pre prečin útoku na verejného činiteľa.

V Krajskom múzeu v Prešove sa rozozvučia hasičské sirény

V expozícii deti uvidia napríklad celodrevenú cechovú striekačku alebo jedinečný produkt priemyselnej revolúcie – parnú striekačku rakúskej výroby.

25-ročného Humenčan šoféroval opitý, polícia ho obvinila

Viedol osobné motorové vozidlo po miestnej komunikácii v obci Turcovce, kde ho policajná hliadka riadnym a predpísaným spôsobom zastavila a kontrolovala.

O post primátora Bardejova sa bude uchádzať i Stanislav Soroka

Chce, aby mesto s ľuďmi komunikovalo moderne a aby sa efektívne zhodnocoval mestský majetok.

Poštové holuby strkal do vrecka, dostali šok a uhynuli

Vladislav vošiel do holubníka s úmyslom vziať 15 poštových holubov, ktoré si postupne ukladal do batoha a vrecka kabáta, ktorý mal na sebe. Pri tomto hospodárení bol prichytený samotným majiteľom.

Vo Vyšnom Hrušove privalil muža strom. Ratoval ho vrtuľník

Pacient mal otvorenú zlomeninu predkolenia, bol však pri vedomí a komunikoval.

Udalosti z 21. augusta 1968 si v Poprade pripomenuli desiatky ľudí

Ján Endrődi z Ústavu pamäti národa vo svojom príhovore zdôraznil, že vojská Varšavskej zmluvy ukončili ilúzie o reformovaní socializmu na novú podobu s ľudskou tvárou.

ALKOHOL ZA VOLANTOM ZABÍJAL: Pri nehode v Humennom vyhasol život

Nehoda sa stala v pondelok (20.8.) večer okolo 20.30 h na úseku cesty medzi mestom Humenné a obcou Brekov.,aktualizované 

V Krajskom múzeu v Prešove návštevníci spoznajú dejiny osvetlenia

Vynález petrolejovej lampy bol podľa Jana Gancarskieho, riaditeľa Podkarpatského múzea v Krosne, ďalším vývojovým krokom v histórii ľudstva.

Dopravná nehoda pri Humennom si vyžiadala jednu obeť

Zomrela cestou do nemocnice.

Mladý Humenčan šoféroval opitý, mal pritom naraziť do stromu

Vodič viedol osobné motorové vozidlo po Sokolovskej ulici v Humennom. Nakoľko sa plne nevenoval vedeniu auta, prešiel s ním na trávnatý porast a narazil do stromu. S vozidlom ale nezastavil a pokračoval v jazde ďalej.

Žatva na Zemplíne končí, výnosy sú najnižšie za posledných osem rokov

V tomto roku všetko dozrieva skôr a aj žatevné práce začali o jeden až dva týždne skôr ako po minulé roky. V polovici júla sa však pozastavili každodennými prehánkami a dažďom.

TO EŠTE SVET NEVIDEL: Žena na Spiši jazdila s takmer štyrmi promile

Žena bola zadržaná a umiestnená do cely policajného zaistenia. Poverený príslušník podal návrh na podanie obžaloby z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

ŠKODA ZA STOVKY EUR: Sprejom poškodil 12 bytových domov v Prešove

Škoda pre spoločenstvo vlastníkov bytov bola vyčíslená na 1400 eur.

V Kežmarku pribudne nové obchodné centrum s oddychovou zónou

Pôjde o investíciu vo výške približne päť miliónov eur, pričom väčšina bude prestavaná ešte v tomto roku.

V skanzene v Humennom sa zišlo vyše 50 rodákov z okolitých obcí

Aj napriek tomu, že sú to obce pomerne ďaleko od Humenného, majú svoju históriu a majú bohatú históriu.

Čičvianske hradné slávnosti a včelársky chodník si pozreli stovky ľudí

Podujatie bolo spojené s otvorením Včelárskeho náučného chodníka na hrad Čičva, ktorý zrealizovali včelári pôsobiaci v Ondavskom regióne s finančnou podporou obce Sedliská.

Slávnosťami v Hlinnom si pripomenú sv. Cyrila a Metoda i výročie obce

Cieľom týchto slávností je, že sa v prvom rade stretnú rodiny s deťmi, blízki, známi a zároveň je to aj prezentácia obce nielen pre občanov, ale aj pre návštevníkov.

V bardejovských kúpeľoch návštevníci môžu stretnúť cisárovnu Alžbetu

Cisárovná Sissi navštívila kúpele v roku 1895 a strávila tu tri týždne. Pre návštevníkov je pripravená aj dobová scénka a tanec.

V skanzene vylepšujú bezpečnostný systém

Na výkopové práce v skanzene nadviaže v závere leta s prispením Prešovského samosprávneho kraja aj inštalácia sanitárneho kontajnera.

Pri zostupe zo Zbojníckej chaty skolabovala 50-ročná turistka

Záchranári jej po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju nosidlami a terénnym vozidlom transportovali do Starého Smokovca.

Záchranári pomáhali pri Zelenom plese českému turistovi

Záchranári mužovi po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne ho automobilom transportovali do Starého Smokovca, kde si ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Záchranári pomáhali turistovi na Bilíkovej chate

Záchranári muža na mieste vyšetrili, poskytli mu neodkladnú zdravotnú pomoc a následne ho terénnym vozidlom transportovali do Starého Smokovca. Tam si ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Pomoc záchranárov v Tatrách potreboval 53-ročný horolezec

Muž si pri páde vážne poranil nohu v oblasti predkolenia a ruku. Záchranári následne požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov z Popradu.

Na púti v Ľutine si pripomenú aj 30 rokov povýšenia chrámu na baziliku

Jedna z najväčších pútí gréckokatolíkov na Slovensku je prevažne dvojdňová. Hlavnú liturgiu bude o 18.00 h v Bazilike minor slúžiť prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak.

TRAGÉDIA: Vo Vysokých Tatrách zahynuli dvaja slovenskí horolezci

Dvojicu horolezcov našli pod južnou stenou Dračieho štítu bez známok života. Obaja utrpeli následkom pádu z výšky zranenia nezlučiteľné so životom.

27-ročný motocyklista zomrel pri nehode medzi Levočou a Harichovcami

54-ročný muž z obce Kurimany mal viesť auto od Levoče na Harichovce, pri odbočovaní nedal prednosť oproti idúcemu motocyklu, ktorý viedol 27-ročný vodič z obce Smižany.

Gorali v Červenom Kláštore oslávia ich kultúru a tradície

Gorali žijú najmä v severných oblastiach Kysúc, Oravy a Spiša. Typický pre nich je kroj, ľudová hudba a gastronomické špeciality. Napríklad džatky, kuľasa či pirohy.

Obvinený prešovský poslanec zatiaľ nebude kandidovať za primátora

Rudolf D. je ako mestský poslanec predseda sociálnej a bytovej komisie. V súvislosti s jeho obvinením sa v médiách spomína údajné prednostné udelenie nájomného bytu rómskej rodine.

O post primátora Vranova nad Topľou sa uchádza Igor Šesták

Šesták chce aktuálne problémy mesta nielen riešiť, ale dotiahnuť ich riešenie aj do konca. Medzi jeho priority patrí práca.

Polícia obvinila dvoch Prešovčanov z drogovej trestnej činnosti

Pri prehliadke priestorov a pozemkov v garážovej autodielni na pozemku rodinného domu zaistili plastovú dózu s nápisom a s obsahom zelenej sušiny.

Festival v Starej Ľubovni je venovaný Židom a karpatským Nemcom

Organizátori si počas ročníkov robia akýsi vlastný výskum o tradičnej kultúre, histórii a etnológii a na jeho základe vznikajú tri umelecké sympóziá - divadelné, hudobné a výtvarné.

Na hradných oslavách v Sedliskách otvorili včelársky náučný chodník

Na akcii vystúpia šermiari i sokoliari. Chceme ľuďom ukázať, ako sa kedysi na stredovekom hrade žilo, vysvetlil. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne.

V kežmarských sociálnych zariadeniach vynovili oddelenie C

Hlavným zámerom renovácie je podľa nej zvýšiť ubytovací komfort obyvateľov, zabezpečiť bezbariérovosť a naplniť legislatívne požiadavky týkajúce sa hlavne rozmerov izieb a počtu sociálnych zariadení.

Pre návštevníkov Zemplínskeho jarmoku postavili približne 200 stánkov

V uličke remesiel uvidia záujemcovia priamo pri práci hrnčiarov, vareškárov, keramikárov i maliarov.

Horskí záchranári pomáhali 72-ročnej poľskej turistke v Pieninách

Žena pri splave na plti v oblasti pod Sokolicou náhle skolabovala.

Vo viniciach pod Brekovským hradom očakávajú vyššiu úrodu ako vlani

Aktuálne hrozno dozrieva. Cukornatosť Frankovky modrej je podľa jeho ďalších slov na úrovni 16, Chardonnay 17, Sauvignon 18 stupňov normovaného muštomeru.

Celoslovenská púť mužov sa uskutoční v nedeľu v Gaboltove

Hlavným prednášajúcim bude kňaz Marián Kuffa, ktorý od roku 1994 pôsobí v Žakovciach, kde sa venuje bezdomovcom, ľuďom, ktorí prichádzajú z väzníc, ale aj slobodným matkám s deťmi. 

Prešovské deti si môžu vyrobiť vlastnú soľnobanskú čipku

Odborná lektorka deťom ukáže rôzne druhy čipiek a charakteristické vzory, farby a techniky. Zároveň si budú môcť vyskúšať základné techniky paličkovania.