Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

Duslo si od spolupráce so školou sľubuje kvalitných zamestnancov

Na snímke riadiaci velín v Dusle, a.s. v Šali, výroba kyseliny dusičnej. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Chemický priemysel v nitrianskom regióne bude mať silnú konkurenciu v automobilovej výrobe pri hľadaní nových ľudí. Ako si chce získať mladých známa chemička Duslo v Šali?


Bratislava/Šaľa 18. februára (Teraz.sk) Jedna z popredných chemických fabrík na Slovensku šalianske Duslo, a.s. perspektívne rieši výraznú generačnú obmenu zamestnancov, ktorá ju čaká počas nasledujúcich desiatich rokov. Priebežne bude treba nahradiť vyše 800 pracovníkov, ktorí odídu do dôchodku. Aby si podnik zabezpečil kvalitných pracovníkov, obnovil spoluprácu so Strednou odbornou školou v blízkej Šali-Veči. Od roku 2014 pripravuje prvú vlnu absolventov, ktorí majú v roku 2018 odísť zo školských lavíc a nastúpiť do práce. Aktuálne sú to v dvoch ročníkoch dve triedy.

Pracovisko v Šali má vlastnú formu "duálneho vzdelávania", do oficiálnej formy duálneho vzdelávania však Duslo nie je zapojené. "Žiaci sa pripravujú na prácu v podniku, majú učebné osnovy prispôsobené potrebám našich pracovísk, odbornú prax, poberajú podnikové štipendium a iné benefity," povedala personálna riaditeľka Silvia Karásiková s tým, že k výhradám k zákonu o duálnom vzdelávaní patrí, že nerieši náklady na nábor žiakov, kto bude robiť nábor, kto a ako bude motivovať žiakov základných škôl študovať učňovský odbor.

Personálna riaditeľka pritom považuje za veľmi dôležitú zmenu myslenia rodičov, aby dali svoje deti do škôl,
ktoré im prinesú reálne uplatnenie na trhu práce, nie na úrade práce. Chemická výroba v Dusle potrebuje ľudí s technickým zameraním: chemikov-operátorov, prevádzkových elektrikárov, zámočníkov či sústružníkov. Chemička má, samozrejme, záujem o vysokoškolákov. Najmä o absolventov Fakulty chemickej a potravinárskej
technológie zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Na snímke výroba kyseliny dusičnej v Dusle, a.s
Foto: TASR - Štefan Puškáš


"Nástupný plat absolventa strednej školy závisí od jeho konkrétnej pozície," vysvetľuje S.Karásiková, "so všetkými zložkami mzdy je to 700 až 750 eur." Zamestnanci dostávajú aj nepeňažné plnenia, ktoré majú hodnotu viac ako 50 eur. Fabrika ponúka žiakom prospechové štipendium, letné brigády, bezplatné stravovanie v škole a na odbornom výcviku, pracovné oblečenie a ďalšie benefity. "Praktické vyučovanie na pracoviskách v našom podniku je v 3.a 4. ročníku, vtedy sú učni a študenti už dostatočne odborne pripravení a psychicky vyspelí pre práce v chemickom priemysle. Praxujú pod dozorom našich skúsených zamestnancov," povedala personálna riaditeľka S. Karásiková. Aktuálne má Duslo,a.s. 2100 zamestnancov, priamo v Šali pracuje 1775, v Strážskom 99 a v Bratislave 226 pracovníkov.

Na archívnej snímke z 20. júna 1962 pohľad na časť staveniska dusikárne chemického závodu Duslo v Šali.
Foto: TASR - Štefan Petráš


Chemička v Šali má vlastné skúsenosti s tým, čo dialo s učňovským školstvom po roku 1989 vo vtedajšom Československu, po zmene spoločenského zriadenia a prechode zo štátom riadenej ekonomiky na trhové hospodárstvo. Duslo malo svoje učilište. "Celospoločenská situácia sa vyvíjala tak, že klesal počet žiakov v učňovských triedach. Začalo sa s dehonestáciou učňovského školstva," skonštatovala personálna riaditeľka S. Karásiková. Štát, podľa nej hľadal reštrukturalizačné opatrenia, aby zbytočne nefinancoval nevyťažené budovy. A v tom období predviedlo Duslo v Šali zriaďovateľskú pôsobnosť ku škole pod Nitriansky samosprávny kraj.