Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

Spoznajte zmenený Kazachstan, deviatu najväčšiu krajinu sveta

Hlavné mesto Astana. Foto: teraz.sk

Kazachstan už nie je chudobným štátom Ázie, reformy ho zmenili. Zachováva si však svoje tradície a krásnu prírodu, od stepi po zasnežené hory.

Kazachstan, bývalá republika Sovietskeho zväzu, známa v minulosti širokou stepou, jadrovými pokusmi v Semipalatinsku či kozmickým komplexom Bajkonur, prekročila za 25 rokov svoj tieň. Od roku 1991, kedy sa osamostatnila, urobila prvé veľké kroky na ceste ku modernej krajine. Kazachstan je otvorený hospodárskej spolupráci s vyspelými štátmi Západu, čo sa odráža v ťažbe ropy – „čierneho zlata“, výstavbe nového centra deviatej najväčšej krajiny sveta - Astany - či veľkej investícii do vzdelávania, stavbe škôl či v kontaktoch so zahraničnými odborníkmi v rôznych oblastiach.

Zmeny v spoločnosti a hospodárstve majú dlhodobú podporu vedenia Kazachstanu, ktoré reprezentuje prezident Nursultan Nazarbajev. Bez jasnej podpory štátu je to v bývalých krajinách ZSSR v stredoázijskom priestore veľmi náročné. Mnoho podnikateľov považuje po skúsenostiach Kazachstan za "inkubátor inovácií" v ekonomike, ktoré, keď sa osvedčia, preberajú iné krajiny, ako napríklad susedné Rusko.

Mladí Kazachstanci v národnom kroji na počas Vianočného bazára v Bratislave, december 2016.
Foto: teraz.sk

Vďaka pokroku a dobrým vzťahom sa dostalo Kazachstanu veľkej cti. Na budúci rok hostí svetovú výstavu EXPO 2017 so zameraním na energiu vo výstavnom komplexe v Astane, na ktorej sa zúčastní medzi vyše 100 štátmi s vlastnou expozíciou Slovenská republika. V tejto súvislosti je tu pre Slovákov dobrá správa, od 1. januára 2017 platí pre občanov SR bezvízový režim na 30 dní. Generálna komisárka slovenskej expozície Patrícia Žáčiková informovala, že zámerom je predstaviť Slovensko ako krajinu dobrých nápadov, inovácii a vynálezov v oblasti energetiky. Svetovú výstavu v Astane slávnostne otvoria za účasti popredných štátnikov v júni a Slovenský národný deň bude 18. júla.

Rôzne druhy kazašských jedál.
Foto: teraz.sk


V Kazachstane, v krajine so 100 národnosťami a 17 náboženskými vyznaniami, je veľa lákadiel : historické pamiatky, jazerá, vysoké horstvá, výlet ku Kaspickému moru či Aralskému jazeru. O krajine už dávno vedia obchodníci z legendárnej Hodvábnej cesty. Poznajú ju slovenskí fanúšikovia Kontinentálnej hokejovej ligy vďaka tímu Astana Barys, aj slovenskí podnikatelia a vysokoškolskí učitelia. S dorozumievaním problémy návštevníci nemajú. Mladá generácia hovorí po anglicky, úradnými jazykmi sú kazaština a ruština. Treba si však dať veľký pozor, ako hovoria s úsmevom najmä mužskí návštevníci, pretože v Kazachstane sú, vďaka premiešavaniu rôznych národov, veľmi pekné ženy.

Alma-Ata je známa ako mesto záhrad
Bývalé hlavné mesto sovietskeho Kazachstanu sa nachádza v srdci strednej Ázie, pod pohorím Ťan Šan. Má vyše 1,5 milióna obyvateľov a stále je finančným a kultúrnym centrom krajiny s krásnym Centrálnym parkom, ktorý vznikol v roku 1856 počas ruskej nadvlády, so stavbami aj z ruskej éry. Počas roka zažijete v Alma-Ate veľké výkyvy teplôt. Okolie mesta patrí do Ile-Alatauského národného parku.
Mesto Alma-Ata v Kazachstane.
Foto: teraz.sk



Astana je dynamické mesto
Novým hlavným mestom nezávislého Kazachstanu je od roku 1998. Návštevníka zaujme veľkorysou modernou architektúrou, prezidentskou rezidenciou Akorda, Palácom mieru v podobe pyramídy, športoviskami a najväčšou mešitou v strednej Ázii Hazret Sultan či komplexom Atameken. Ten ponúka návštevníkovi modelovú mapu Kazachstanu s mestami, horami, riekami, mestami a vybranými stavbami.
Hlavné mesto Kazachstanu Astana, Prezidentský palác.
Foto: teraz.sk


Veža Baiterek v Astane
Vyhliadková veža má výšku 97 metrov s pozlátenou guľou vo výške 105 metrov. Stavba súvisí s legendou o bájnom vtákovi Samrukom, ktorý zniesol zlaté vajce na strom. Vajce skrývalo ľudské túžby a šťastie. Vo veži nájdete kaviareň, galériu, panoramatickú vyhliadku a ďalšie atrakcie.
Veža Baiterek v Astane.
Foto: teraz.sk


Kaňon Charyn pri čínskych hraniciach
Unikátna prírodná scenéria sa nachádza v Národnom parku Charyn. Sedimentárne skaly majú vek dvanásť miliónov rokov. Výška skalných stien môže dosiahnuť až 300 metro. V kaňone sú unikátne rastliny a živočíchy.
Kaňon Charyn v Kazachstane.
Foto: teraz.sk


Klzisko Medeo v horách
Športovisko pre rýchlokurčuliarov na „dlhých nožoch“ postavili vo výške 1691 metrov nad morom. Dostalo meno po pútnikovi, ktorý na tomto mieste založil osadu. Stavba klziska sa začala v roku 1949 a prvá oficiálna súťaž sa konala v roku 1951.
Klzisko Medeo v Kazachstane.
Foto: teraz.sk


Jazero Kaindy
Jazero s vyschnutými kmeňmi stromov vo vode leží v nadmorskej výške 2000 nad morom, 129 kilometrov od Alma-Aty a má dĺžku 400 metrov. Pri jeho vzniku stálo zemetrasenie v roku 1911.
Jazero Kaindy v Kazachstane
Foto: teraz.sk