Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR A. SMATANU: Nezvratný osud škótskeho trénera Strachana

Tréner futbalistov Škótska Gordon Strachan. Foto: TASR/AP

Keď koncom júna 2005 opúšťal škótsky futbalový tréner Gordon Strachan Slovensko so slzami v očiach, zrejme ani sám nečakal, že o jedenásť rokov sa história takmer navlas zopakuje.

Bratislava, 12. október (Teraz.sk/Andrej Smatana) - Keď koncom júna 2005 opúšťal škótsky futbalový tréner Gordon Strachan Slovensko so slzami v očiach, zrejme ani sám nečakal, že o jedenásť rokov sa história takmer navlas zopakuje.

Súčasný kouč futbalovej reprezentácie Škótska bol totiž v tom čase kormidelníkom slávneho Celticu Glasgow, ktorý útŕžil v prvom zápase 2. predkola prestížnej Ligy majstrov od petržalskej Artmedie hanebný debakel 0:5. „Som trénerom osem rokov, futbal som hral dvadsaťpäť, ale potupnejšiu prehru som v živote nezažil,“ vyhlásil v roku 2005 tréner Gordon Strachan.

Bratislavské Tehelné pole, kde sa spomínaný duel hral, mu pochopiteľne, neprirástlo k srdcu, hoci on sám tvrdil pred pár dňami niečo iné. „Bratislavu mám rád, bol som sa tu pozrieť aj s manželkou, pretože sa mi toto mesto veľmi páčil, keď som tu bol naposledy. Čo sa týka futbalu, tak z tej prehry s Artmediou sme napokon aj veľa vyťažili. Pohli sme sa vpred, získali niekoľko titulov, dostali sa do osemfinále Ligy majstrov, trikrát vyhrali ligu, takže môžeme byť napokon spokojní,“ snažil sa hľadať Strachan aj na najväčšom fiasku vo svojej trénerskej kariére pozitíva.

Či už hovoril škótsky kouč pred médiámi pravdu, alebo rozprával len tak do vetra, je v tejto chvíli úplne jedno, podstatné je, že po utorňajšom večere si môže 59-ročný rodák z Edinburgu zapísať do notesa nešťastných miest aj Trnavu. Na tamojšom Štadióne Antona Malatinského totiž dostal ďalšiu futbalovú facku, keďže jeho súčasní reprezentační zverenci prehrali so Slovenskom 0:3.

Nech už si Strachan po ďalšej krutej príučke pod Tatrami rozpráva čokoľvek, hoci aj, že sa zamiloval do kostolov v Malom Ríme, ako Trnavu prezývajú, alebo že sa nebodaj naučil zopár fráz po „trnafsky“, isté je, že u nás nemajú jeho tímy vonkoncom na ružiach ustlané. Je Slovensko pre Strachana zakliate?