Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

Komentár Jana Bednářa: Toryovci vyberajú

Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Konzervatívni poslanci dolnej komory britského parlamentu majú v týchto dňoch dôležitú úlohu. Vyberajú najvhodnejších kandidátov na predsedu strany a tým aj budúceho britského premiéra.

Ako je známe, premiérka Theresa Mayová nedávno rezignovala na funkciu predsedníčky strany aj na funkciu premiérky. Ukázalo sa totiž, že dohoda, ktorú vyrokovala s predstaviteľmi Európskej únie pre vystúpenie Británie z EÚ, nemá podporu Dolnej snemovne parlamentu.

Už vyrokovanú dohodu parlament neschválil ani po opakovanom hlasovaní a pani Mayová v tejto chvíli zostáva premiérkou iba dočasne - do chvíle, kým vládna Konzervatívna strana vyberie jej nástupcu. Istým spôsobom je to podobná situácia, ako nastala v Británii pred tromi rokmi, kedy rezignoval po prehratom referende o vystúpení Británie z Európskej únie vtedajší premiér David Cameron. Vtedy, uprostred volebného obdobia si konzervatívci zvolili za jeho nástupkyňu práve Theresu Mayovú.


Výkon B. Johnsona


Dnes sme tiež uprostred volebného obdobia a na prvý pohľad sa môže zdať, že sa história opakuje. Hlavne by ale mohli uplynulé tri toky poslúžiť ako varovanie, že napriek veľkej snahe a veľkému osobnému nasadeniu, pri striktnom dodržiavaní všetkých demokratických pravidiel, nemusí byť novozvolený vodca úspešný v tom, čo si predsavzal a na čo dostal mandát.

Theresa Mayová by skôr mohla slúžiť z toho uhla pohľadu ako odstrašujúci príklad a ani jej nástupca to nebude mať ľahké. Možno sa opäť ukáže, že personálnou zmenou vo vedení sa na celkových podmienkach krajiny nič nemení.

Stane sa nástupcom Mayovej bývalý minister zahraničia Boris Johnson? V tejto chvíli sa to zdá byť veľmi pravdepodobné, pretože pri hlasovaní poslaneckého klubu Konzervatívnej strany, má zatiaľ zo všetkých kandidátov zďaleka najväčšiu podporu. Stále ale nemá väčšinu hlasov konzervatívnych poslancov a hlavne, na konci dňa predsedu strany nevolí poslanecký klub, ale členovia strany. Úlohou poslancov je iba vybrať dvoch najvhodnejších kandidátov, o ktorých následne rozhodne členská základňa.

Britská verejnoprávna televízia BBC vysielala na svojom prvom programe v utorok večer debatu piatich kandidátov, ktorí postúpili do tretieho kola hlasovania a B. Johnson v nej nepredviedol najlepší výkon. A ako je známe, práve takéto debaty najviac ovplyvňujú názory a nálady voličov.

Nech sa už vodcom konzervatívcov a budúcim britským premiérom stane ktokoľvek, bude stáť pred rovnakou dilemou, pred akou stála premiérka Mayová v posledných rokoch. A ocitne sa v situácii, ktorá nemá žiadne jednoduché riešenie.