Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Donald Trump

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Výsledky prezidentských volieb v USA komentuje Juraj Hrabko.

Donald Trump je ďalším, v poradí 45. prezidentom Spojených štátov amerických. Krátko po jeho prvom prejave nikto nevie, akým prezidentom bude a kam USA posunie. Ani Donald Trump, nezáleží to totiž iba od neho.
Jeho prvý prejav po zvolení bol iný, ako všetky predchádzajúce. Je to na jednej strane pochopiteľné, napokon, poznáme to aj zo Slovenska – kampaň sa skončila, nastáva povolebná realita.

Samozrejme, všetko inak nebude. To by Donald Trump nesmel byť takou osobnosťou, akou je. Pôjde o to, či dokáže v závažných otázkach potlačiť vlastné chúťky a záujmy pred záujmami nielen celej krajiny, ale aj svetového usporiadania.

Jeho prvý prejav po skončení volebnej noci môže byť signálom, že si uvedomuje očakávania, ktoré sú na prezidenta svetovej mocnosti automaticky kladené. Poďakoval Hillary, nie pani Clintonovej, v čom je rozdiel. Povedal, že pred voľbami boli USA rozdelené, ale po voľbách je opäť čas na spojenie a jednotu a sľúbil, že bude prezidentom všetkých Američanov. Inými slovami, dodržal takpovediac povolebný štandard, hoci nemusel, ale mohol ho zmeniť.

To, čo je naozaj zaujímavé a dôsledky čoho sú tiež nepredvídateľné je, že Donald Trump dokázal prepísať politickú mapu USA. Vyhral aj v štátoch, v ktorých vyhrať ani len teoreticky nemal, pričom toto víťazstvo si nemôžu pripísať na vrub republikáni, za ktorých oficiálne kandidoval, ale osobne Donald Trump.
Prirodzene, teórií akým bude Donald Trump prezidentom, ako naloží s mocou - a hlavne, ako moc naloží s ním - je veľa. Treba ešte pár týždňov, mesiacov počkať a situácia bude čitateľnejšia. Tak či onak a obzvlášť po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA, nezaškodí pozmeniť známe Boh ochraňuj Ameriku, na Boh ochraňuj nielen Ameriku. Ale aj Európu a zvyšok sveta.