Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Komentár Juraja Hrabka: Traktorslava

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje protestnú jazdu na traktoroch z východu SR do Bratislavy.

Do hlavného mesta prišli farmári nielen na autách, ale tiež na traktoroch a iných poľnohospodárskych mašinách. Ich počet nie je dôležitý, rozhodne nie dôležitejší ako dôvod, ktorý ich prinútil prísť. Stačí totiž, že je ublížené jednému z nich a ublížené je všetkým.

Dôvody, pre ktoré sa hlavné mesto zmenilo na najbližšie dni na Traktorslavu netreba zdĺhavo rozpisovať. Sú všeobecne známe, vidno ich na transparentoch umiestnených na farmárskych strojoch a sú predmetom informovania všetkých médií – starých, nových a tiež sociálnych sietí. Komu by to nestačilo, azda postačí pripomenúť vyjadrenie generálneho prokurátora J. Čižnára po stretnutí s farmármi: „Čo si o tom myslím, nemôžem verejne povedať, lebo by to nebolo pekné. Nemám dôvod farmárom neveriť. Ak je z toho pravda polovička, a ja verím, že hovoria pravdu vo všetkom, v tých oblastiach Slovenska štát absolútne zlyhal.“
Ministerke G. Matečnej, ktorá pred nástupom do ministerského kresla bola šéfkou Slovenského pozemkového fondu zároveň odkázal, nech si urobí v Poľnohospodárskej platobnej agentúre a Slovenskom pozemkovom fonde poriadok, „lebo je to tam prehnité“. „Toto sa nedeje ani týždeň, ani dva. Deje sa to niekoľko rokov,“ vyhlásil generálny prokurátor. Isto, niekoľko rokov sa to dialo aj preto, lebo zlyhala aj prokuratúra, to však na merite veci nič nemení.

Samozrejme, ministerka sa vyjadreniu generálneho prokurátora doteraz bráni, ubránila sa aj v parlamente, ktorý rokoval o jej odvolaní - vzhľadom na úzus o neodvolateľnosti člena vlády v parlamente, ju koaliční poslanci vo funkcii podržali. To čo spolu s ňou zostalo sú problémy farmárov a prideľovanie peňazí „našim“ ľuďom. Preto sú teraz v Traktorslave a preto je ich aj vidieť.

Ako býva na Slovensku zvykom, aj teraz možno oprávnene predpokladať, že ich návšteva a požiadavky sa zvrtnú na politickú nôtu. Ministerka už upozornila, že medzi nespokojencami sa nachádza aj osoba, ktorá kandidovala do parlamentu za stranu Sieť. Inými slovami, hľadá súvislosti tam kde nie sú a nehľadá ich tam, kde sú – keďže problémy naďalej pretrvávajú. Ďalšie výhrady o spolitizovaní prídu, keď sa nespokojní farmári zúčastnia mítingu, organizovaného inou organizáciou, hoci je pochopiteľné, že sú nútení využiť každú príležitosť na to, aby si ich médiá a vládni politici všimli. Zatiaľ totiž stále platí jedna zo základných politických poučiek, že čo nie je v médiách sa nestalo. A vládni politici si to nevšímajú. Akurát, že už to nemusí byť v iba v starých médiách, ale postačí aj v nových alebo na sociálnych sieťach.

Ak si ktokoľvek, vrátane politikov myslí, že farmárom ide o stranícku politiku, pád vlády či čokoľvek iné, ako o obhajobu svojich práv, férovosť a spravodlivosť, nech si vyskúša ísť 20-30 kilometrovou rýchlosťou z hlavného mesta do Michaloviec či Humenného a späť. Dá sa staviť na to, že myšlienky na pád vlády ho prejdú ešte skôr, ako sa dostane na výpadovku. Lebo za to nestojí žiadna vláda, právny štát však áno.