Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR Richarda Seemanna: Merkelová vyzvala Európu k samostatnosti

Richard Seemann, komentár Foto: Teraz.sk

Angela Merkelová vyjadrila z neobvyklého miesta pivného stanu v bavorskom Mníchove – Truderingu svoje sklamanie z priebehu posledných vrcholových zasadaní G7 a NATO.

Nad litrákom piva vyhlásila, že už nevidí v Spojených štátoch spoľahlivého partnera. Podľa názoru najmocnejšej európskej ženy sú časy, kedy sa bolo možné spoľahnúť na istoty za nami. Európania musia preto svoj osud prevziať do svojich rúk.

Nemecká spolková kancelárka svoje slová nevzťahuje iba na novú americkú vládu Donalda Trumpa, ale aj na nadchádzajúce vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

Podporuje pochopiteľne aj naďalej priateľstvo k obom krajinám aj dobré vzťahy s ostatnými štátmi vrátane Ruska. Ale Európania si musia uvedomiť, že musia o svoj osud zápasiť sami. Dôležitú úlohu v tom budú hrať dobré vzťahy k Francúzsku, ktoré v čase nového prezidenta Emmanuela Macrona majú obzvlášť význam.

Merkelová sa popri vrcholových rokovaní stretla aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipenom Erdoganom, aby zažehnala stiahnutie Bundeswehru z tureckej základne v Incirliku, kde tri stovky príslušníkov Bundeswehru obsluhujú lietadlá, ktoré sa zúčastňujú akcií proti Islamskému štátu.

Búrlivé prijatie v Bavorsku


Robí tak potom, čo turecké úrady odmietajú, aby nemeckí politici mohli na základni urobiť inšpekciu, čo podmieňujú vydaním tureckých vojakov, ktorí požiadali v Nemecku o azyl.

Jediné, čo bolo zatiaľ dosiahnuté je tak skutočnosť, že možno navštíviť dve desiatky vojakov na základni u Konyi, ktorá však patrí NATO. Vojenský hovorca kresťanských strán Henning Otte vyhlásil, že to nie je žiadnym riešením a spolková vláda sa bude zaoberať týmto problémom ďalej.

Vystúpenie Angely Merkelovej v pivnom stane sa konalo v rámci stretnutia s vedením bavorských kresťanských socialistov v čele s Horstom Seehoferom.

Ako zdôrazňujú nemeckí komentátori, bolo to po mesiacoch rôznych treníc medzi oboma kresťanskými stranami, keď pred zhromaždenou verejnosťou prišlo ku zmiereniu. Angela Merkelová zažila po dlhom čase v Bavorsku búrlivé prijatie a poďakovala Bavorom za ich trpezlivosť pri zachytení utečeneckej vlny.

V predvečer nastávajúcich parlamentných volieb to má bez pochyby pre kancelárku veľký význam a nádej, že po výsledkoch v posledných troch víťazných krajinských voľbách, sa kresťanské strany umiestnia na prvom mieste.