Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KUŽEL: Zuzana Čaputová presvedčila, že je autentická

Relácia Tablet.TV Svet Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol Rastislav Kužel, riaditeľ mimovládnej organizácie MEMO 98.

Bratislava 5. apríla (TABLET.TV) – Slovensko pri prezidentských voľbách demonštrovalo, že ľudia dokážu zvoliť aj alternatívu, ktorá neponúka personálne ataky či populistické riešenia. Víťazka volieb ponúkla autentický príbeh jednej mladej ženy, ktorá nemá výraznú skúsenosť s politikou a aj napriek tomu ľudí dokázala osloviť. V relácii SVET na TABLET.TV to uviedol riaditeľ MEMO 98 Rastislav Kužel.

"Pani Zuzana Čaputová ukázala, že je autentická. Pán Šefčovič bol v druhom kole prezidentských volieb veľmi slušným protikandidátom, avšak bolo vidieť, že rola, do ktorej sa ho jeho tím snažil napasovať, mu úplne nesedela," zhodnotil Kužel.



Domnieva sa, že rozhodujúcim faktorom pri získavaní sympatií zo strany voličov zohrali dôležitú úlohu predvolebné diskusie. "Pri monitoringu sa ukázalo, že tento formát oslovuje voliča najviac. Je to formát interaktívny, pri ktorom sa dajú veľmi dobre posúdiť schopnosti daného kandidáta. Dá sa povedať, že pre konečný volebný výsledok boli rozhodujúce," uviedol v tejto súvislosti.

Práve v nich podľa Kužela Čaputová ukázala, že je dobrým diskutérom a časom sa ukázalo, že mala pred ostatnými kandidátmi náskok. "Myslím si, že najviac získala práve v diskusiách," spomenul. Domnieva sa, že ich úspešne zvládla aj napriek nálepkovaniu – ultraliberálny verzus kresťanský, ktoré bolo súčasťou boja o prezidentský palác.

Kužel dodal, že z monitoringu hlavných spravodajských relácií štyroch celoplošných televízií vyplynulo, že tak v prípade prvého kola prezidentských volieb, ako aj v prípade druhého, médiá informovali o kandidátoch prevažne neutrálne. "Nedá sa povedať, že by sme zo strany týchto médií zaevidovali snahu preferovať niektorého z kandidátov," uzavrel.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom a jeho hosťom.