Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

M. ČÍŽ: Nemali by sme trvať na zrušení dvojkolovej voľby predsedov VÚC

Miroslav Číž v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

V diskusnej relácii Tablet.tv Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom to naznačil podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD by nemali trvať na požiadavke zrušiť dvojkolový proces voľby šéfa VÚC. V diskusnej relácii Tablet.tv Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom to naznačil podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž.

"Nemyslím si, žeby sme na tom trvali," uviedol, zároveň však dodal, že hovorí len o tom, "ako to vidia" v poslaneckom klube Smer-SD. "Nemôžem hovoriť za koalíciu," upozornil. Číž je ale presvedčený, že ak má mať zmena volebných zákonov skutočnú, nielen administratívno-právnu legitimitu, malo by za ňu hlasovať čo najviac poslancov.

Predstaviteľ Smeru-SD reagoval v televíznej diskusii na slová Martina Klusa (SaS), ktorý deklaroval, že ak vládna koalícia nezruší dvojkolový proces voľby predsedov samosprávnych krajov v roku 2017, liberáli podporia zmenu ústavného zákona o predĺžení mandátu predsedov VÚC a poslancov krajských zastupiteľstiev, ktorí vzídu z volieb v budúcom roku. "Je to naša ponuka. Ak na to nepristanú, pri novele ústavy sa zdržíme hlasovania," uviedol Klus.



Politici sú presvedčení o prospechu, ktorý by prinieslo zjednotenie termínu komunálnych volieb a volieb do orgánov samosprávnych krajov. "Ušetrilo by to výdavky, zvýšilo by to tiež volebnú účasť, čo by zvýšilo i legitimitu výsledkov,“ zhodli sa. „Navyše si myslím, že by to odradilo viacerých od kandidovania na viaceré posty," doplnil Klus.

Obaja diskutujúci takisto pripustili, že pri debate o inovácii volebného procesu je potrebné prejsť viacero technických otázok, týkajúcich sa napríklad spôsobu sčítavania hlasov. "Budeme na to myslieť v druhom čítaní," uistil Číž.

Ani on, ani zástupca opozície si nemyslí, žeby zjednotenie termínu volieb zvýhodnilo kandidátov politických strán, disponujúcich väčšími prostriedkami na kampaň, pred nezávislými kandidátmi. "Ľudia v takýchto voľbách uprednostňujú meno pred značkou, a to je budované dlhodobou odbornou i dobrovoľníckou prácou. To má väčší vplyv ako to, koľko má kandidát bilbordov či to, ako na nich vyzerá. Príkladom sú posledné voľby primátorov Trnavy či Banskej Bystrice," poznamenal Klus.

Myšlienke SaS, umožniť vo voľbách do VÚC voliť aj poštou zo zahraničia, sa poslanec Smeru-SD nebráni. Upozornil však na to, že o výsledku môže niekedy rozhodnúť dvesto-tristo hlasov. "Je preto potrebné venovať pozornosť rizikám, ktoré takéto hlasovanie prináša,“ povedal Číž, narážajúc i na problém, ktorý sa vyskytol pri prezidentských voľbách v Rakúsku, kde bol dôvodom opakovania hlasovania.