Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Viete koľko džihádistov je v západnej Európe? Tu sú čísla

Nemecký policajt kráča pred mešitou počas protiteroristického zásahu vo Frankfurte v stredu 1. februára 2017. Nemecká polícia vykonala v stredu protiteroristické zásahy na rôznych miestach v spolkovej krajine Hesensko, pri ktorých zatkla 36-ročného Tunisana venujúceho sa údajne verbovaniu a pašovaniu v prospech organizácie Islamský štát (IS). Foto: TASR AP

Na začiatku náboru islamistov sú sociálnej siete a na konci môže byť smrť nevinných. Najmä útočníci-osamotení vlci sú nebezpeční.

Bratislava 26.februára (TASR/Teraz.sk) - Šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassen bol na februárovom Európskom policajnom kongrese zdrvujúco úprimný v otázke terorizmu, čo má význam aj pre nás v strednej Európe. Povedal, že ohrozenie Nemecka je trvalé a veľké. Počet registrovaných islamistov v Nemecku je 1600 a denne prichádza niekoľko telefonátov o možnej hrozbe na špeciálne zriadenú linku. Bezpečnostné sily, podľa Maassena, riešia skôr jednotlivcov a máločlenné skupinky ako veľké davy. Nábor do islamistických radov sa deje prostredníctvom sociálnych sietí a v komunite, podporu poskytujú mešitové spoločenstvá.
Na archívnej snímke policajtka počas tlačovej konferencie v Miláne 1. júla 2015. Talianska protiteroristická polícia zatkla viacerých členov rodiny manželského páru, ktorý bojoval v Sýrii v radoch teroristickej organizácie Islamský štát a presvedčil blízkych, aby sa k nim pridali.
Foto: TASR AP

Napriek uzavretosti týchto komunít, sa bezpečnostným zložkám darí ich spoločenstvá odstaviť. Samozrejme, namiesto nich môže pod pláštikom vzniknúť iné a je potom vecou polície odhaliť novú skupinu. Napríklad v Berlíne natrvalo zatvorili mešitu či modlitebňu, do ktorej chodil Tunisan Anis Amri, útočník z vianočných trhov z decembra 2016. Potom ako napálil kamiónom do davu, ostalo na zemi 11 mŕtvych. Iné spoločenstvo pod názvom Sharia4Belgium vyhlásili v Belgicku za teroristickú skupinu. Jeho náborár pre boj v Sýrii Fouald Belcacem z Maroka sedí v špeciálnom krídle väznice pre teroristov v meste Hasselt a rozhoduje sa, či bude spolupracovať s tajnou službou.
Na snímke ja katolícky kňaz Jacques Hamel, ktorého zavraždili islamisti v Saint-Etienne-du-Rouvray v Normandii.
Foto: TASR AP

Podobne otvorení sú tiež v Taliansku. Tamojší minister vnútra Marco Minniti v januári konštatoval, že Francúzsko registruje 1400 cudzích bojovníkov, Nemecko 1000, Belgicko 650 a Taliansko vyše 100. Na rozdiel od Francúzka či Belgicka, sú to v Taliansku moslimovia prvej generácie, nie druhej či tretej. Tieto štatistiky netešia. Dobré však je, že bezpečnostné zložky nepodceňujú silu sociálnych sietí. Minister priznal, že je to pre štát závažný problém. Veľmi aktívny na sieťach, ktoré nepoznajú hranice, bol v minulosti francúzsky občan Rachid Kassim, jeden z veliteľov Islamského štátu. Komunikoval cez aplikáciu Telegram. Priznal sa k podiele na brutálnej vražde starého kňaza J. Hamela v roku 2016 vo Francúzsku, ktorá šokovala verejnosť.

Slabé miesta islamistickej reťaze


Osamelý džihádista je takmer ako start-up: počiatočné náklady sú nízke. Podnikateľské riziko je dosť vysoké: môže prísť o život, skončiť vo väzení, alebo dlhodobo v hľadáčiku polície. Keď sa však osvedčí, získa rešpekt komunity a je spokojný sám so sebou, že žije v súlade so svojím presvedčením, a je pripravený konať ďalej. Je jedno, kto bude obeťou. V nemeckom Dolnom Sasku nedávno zatkli islamistu, ktorý chcel vlákať do pasce policajtov alebo vojakov a zabiť ich vlastnou náložou. V prípade potreby domáci a zahraniční mentori však dodajú islamistovi podporu - rizikový kapitál. Pod ním si môžeme predstaviť zaručené kontakty, zbrane či burcujúcu literatúru a rôzne informácie. Tento reťazec, ako každý, má však svoje slabé miesta, kde môžu bodovať polícia a spravodajské složky. Sú nimi slobodné cestovanie po svete a krytie občianstvom či azylovým právom.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Keď to nie je možné, nastupujú pašeráci ľudí a snažia sa prepraviť teroristov kam treba. O takomto prípade napísal nemecký denník Bild. Ešte v decembri 2016 prenikla do Nemecka štvorica potenciálnych atentátnikov z irackého Mósulu s úlohou zaútočiť počas vianočných trhov. Rakúska polícia varovala nemeckých kolegov a po štvorici sa rozbehlo pátrania. Echo prišlo od informátora z tureckej skupiny, ktorá je špecialistom na prepravu ľudí Islamského štátu cez Grécko. Balkánska trasa je dôležitou pre nelegálne cesty do Európy. Preto aj silnejú snahy štátov, ktoré sa na nej nachádzajú, úplne ju uzavrieť.