Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Šéf Fortuna ligy I. KOZÁK: Myjava zdehonestovala celý slovenský futbal

Prezident Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi našu najvyššiu futbalovú súťaž, Ivan Kozák v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Jarná časť Fortuna ligy už klope na dvere, a tak sme sa v štúdiu TABLET.TV porozprávali s prezidentom Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá našu najvyššiu futbalovú súťaž riadi, Ivanom Kozákom.

Bratislava 11. februára (Teraz.sk) – Zimné rozhodnutie Spartaka Myjava odstúpiť z Fortuna ligy mu doteraz nedá spávať. Ivan Kozák, prezident Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá riadi našu najvyššiu futbalovú súťaž, sa na túto tému rozhovoril v televíznom štúdiu TABLET.TV. Prebrali sme s ním očakávania od blížiacej sa jarnej časti, prezradil čo-to o jeho vzťahu s reprezentačným kormidelníkom futbalistov SR Jánom Kozákom, no v spomienkach sa vrátil aj k vrcholu jeho hráčskej kariéry, keď si v drese 1. FC Košice zahral prestížnu Ligu majstrov.

Zámer myjavského klubu ukončiť účinkovanie vo Fortuna lige prišiel ako blesk z jasného neba. Stalo sa tak len tri dni pred poslednými Vianocami, prakticky počas rozbehnutej sezóny. A hoci Únia ligových klubov, ako riadiaci orgán našej najvyššej futbalovej súťaže, zobrala na vedomie vyhlásenie prezidenta Spartaka Myjava Pavla Halabrina, že k 1. januáru 2017 klub z kopaníc vo Fortuna lige končí, bol to pre každého z jej členov obrovský šok. Zvlášť pre jej prezidenta Ivana Kozáka. „Bola to pre nás veľmi smutná správa. Snažili sme sa robiť všetko pre to, aby Myjavčania svoje rozhodnutie prehodnotili, no bohužiaľ, ich stanovisko sa nezmenilo. Otvorene treba povedať, že týmto pádom nastal v najvyššej súťaži problém, tento neštandardný krok nám narobil šarapatu. Zo strany Myjavy to bolo poškodzujúce, je to dehonestácia práce tých, ktorí sa snažili Fortuna ligu pozdvihnúť na vyššiu úroveň a toto nás všetko vrátilo v podstate späť. Musíme sa však z toho poučiť a v blízkej budúcnosti nastaviť pravidlá tak, aby sa niečo podobné už nemohlo nikdy stať,“ rozhovoril sa Ivan Kozák.

Pozrite si celú televíznu debatu s Ivanom Kozákom:



Výber Fortuna ligy sa ešte pred samotným štartom zimnej prípravy zúčastnil pod hlavičkou reprezentačného tímu SR na medzinárodnom turnaji v Spojených arabských emirátoch, kde odohral dva prípravné zápasy – s Ugandou (1:3) a Švédskom (0:6). „V prvom rade som rád, že po debatách s reprezentačným trénerom a Slovenským futbalovým zväzom sa podarilo niečo také zorganizovať a zároveň verím, že v budúcnosti na to nadviažeme. Myslím si, že to má svoju opodstatnenosť a tí chlapci, ktorí nemajú príležitosť podobnej konfrontácie, pretože z pohľadu reprezentácie sú možno v druhom-treťom slede, mali aspoň príležitosť vidieť, ako futbal na takejto úrovni vyzerá. V konečnom dôsledku to boli dva rozdielne zápasy, v ktorých sa všetci na vlastnej koži presvedčili, že musia na sebe ešte tvrdo pracovať,“ pokračoval šéf Fortuna ligy.

Liga majstrov bola veľká škola


Pred štartom 14-kolovej jarnej časti majú v redukovanej tabuľke, po odstúpení Myjavy, všetky tromfy vo svojich rukách futbalisti Žiliny. Pred druhou Podbrezovou majú dvanásťbodový náskok. Je podľa prezidenta súťaže o majstrovi prakticky rozhodnuté? „Domnievam sa, že až úvodné jarné kolá ukážu, či to bude dramatické, alebo to bude jednoznačná záležitosť. Každopádne, Žilinčania majú všetky predpoklady na to, aby to zvládli,“ myslí si Ivan Kozák a na margo faktu, že z Fortuna ligy tento rok nikto nevypadne poznamenal: „Určité napätie v tomto smere opadne, no na druhej strane by som to vnímal aj pozitívne, a síce v tom zmysle, že kluby sa bez nejakého veľké tlaku môžu pripravovať na nasledujúcu sezónu a divákom ponúknuť ,otvorenejšie´ zápasy.“

Ivan Kozák zastáva pozíciu prezidenta ÚLK od leta 2014. Predtým pôsobil na viacerých funkcionárskych postoch vo futbalových Košiciach, a práve tam zažil aj najkrajšie časy hráčskej kariéry. Okrem dvoch slovenských titulov získal s východniarmi i Slovenský pohár a v sezóne 1997/98 si v drese tamojšieho 1. FC zahral aj v skupinovej fáze Ligy majstrov. Ako si spomína na zápasy s Manchestrom United, Juventusom Turín či Feyenoordom Rotterdam? „V tom čase sa do skupinovej fázy dostalo iba šestnásť najlepších európskych tímov, takže pre nás to bolo niečo veľkolepé, absolútny vrchol, čo si viacerí z nás možno uvedomili až neskôr. Škoda, že sa nám nepodarilo získať nejaký ten bodík, najmä v dueloch s Feyenoordom sme boli k tomu blízko. Celkovo to však bola pre každého jedného z nás obrovská škola s nadobudnutím množstva skúseností, ktoré nám pomohli v ďalšej kariére. Samozrejme, že na toto obdobie mám len tie najkrajšie spomienky a môžem si povedať, že som hral proti takým futbalistom ako boli Zidane, Beckham, Del Piero, Inzaghi či Andy Cole,“ dodal s úsmevom Ivan Kozák.