Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ONLINE: Clintonová alebo Trump? Deň prvý

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová reční na predvolebnom mítingu vo Filadelfii, 22. októbra 2016. Foto: TASR/AP
Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: TASR/AP

Amerika volí prezidenta, deň prvý. Sledovali ste ONLINE, ďakujeme za vašu pozornosť.

Bratislava/Washington 8. novembra (Teraz.sk/TASR) - Pre približne 200 miliónov potenciálnych amerických voličov bol utorok tzv. Election Day, keď sa zúčastnili na voľbách nového prezidenta Spojených štátov.

Hlavný súboj o Biely dom sa odohral medzi dvoma hlavnými protagonistami - kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou a kandidátom republikánov Donaldom Trumpom. Ďakujeme za vašu pozornosť, ONLINE z prvého volebného dňa bol ukončený.

Pozrite si nový ONLINE zo stredy 9. novembra: SLEDUJEME ONLINE: Voľby v USA, PRVÉ VÝSLEDKY


Toto by ste mali o voľbách v USA vedieť:
- Hlasovať môže približne 200 miliónov potenciálnych amerických voličov,
- Voľby amerického prezidenta sa konajú každé štyri roky, vždy v utorok po prvom pondelku v novembri,
- Voliči hlasujú elektronicky i klasicky,
- Americkí voliči zvolia 538 členov zboru voliteľov
- Voľba voliteľov je však de facto voľbou prezidenta, pretože volitelia sú podľa tradície povinní hlasovať za oficiálneho kandidáta svojej strany,
- Víťaz voľby prezidenta musí získať najmenej 270 hlasov


24:00 Ďakujeme za váš záujem. Voľby prezidenta USA v utorok 8. novembra ste sledovali ONLINE POKRAČOVAŤ v online spravodajstve budeme 9. novembra od 04:30 hod..

23:33
G. Mesežnikov: Trump nahráva veľmoci, ktorá sa snaží o likvidáciu liberálnej demokracie


23:20
G. Mesežnikov od Hillary Clinton očakáva, že bude dôraznejšia


23:12
Hostia volebnej noci na americkom veľvyslanectve v Bratislave majú možnosť symbolicky odvoliť prezidenta a vypočuť si jazz


23:04
Títo manželia sú zobratí 37 rokov. On volí Clintonovú, ona Trumpa. Ale stále sa milujú.




22:55
V Amerike sa dnes volí na rôznych netradičných miestach. Napríklad aj na plavárni.
Ľudia hlasujú v plavárni počas voľby nového prezidenta Spojených štátov 8. novembra 2016 v Los Angeles.
Foto: TASR/AP


22:51
Volebná noc na americkom veľvyslanectve v Bratislave pohľadom panoramatickej fotky. Pozrite si na našom Facebooku.


22:44
Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump aj počas volebného dňa odmietol prisľúbiť, že uzná prípadnú porážku, a zopakoval svoje tvrdenia o zmanipulovanom volebnom systéme.

"Uvidíme, ako sa budú veci odvíjať," vyhlásil popoludní pre televíziu Fox News. "Chcem, aby bolo všetko poctivé," citovala ho agentúra AP.

22:33
Volebná noc veľvyslanectva USA v Bratislave.


22:25
Volebná noc pri príležitosti prezidentských volieb v USA prebieha aj v Bratislave.


22:19
Nevadská sudkyňa zamietla dnes žiadosť volebného tímu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, ktorý požadoval zaistenie hlasov odovzdaných v niekoľkých volebných miestnostiach v metropolitnej oblasti Las Vegas. Informovala o tom televízia CNN.

22:09
Volebný koláč býval v minulosti neoddeliteľnou súčasťou amerických prezidentských volieb, potom sa vytratil. Teraz si naň spomenuli niektoré pekárne. Predvolebná kampaň bola horká, a tak je podľa nich načase obnoviť tradíciu volebného koláča.

Starý recept z tých čias dokazuje, v akom množstve sa koláč piekol.
Tu je recept:
120 hrnčekov múky,
4,5 kg masla,
šesť kilogramov cukru,
5,5 kilogramu hrozienok,
36 vajec.
Do koláča išlo aj víno a brandy.


21:55
Ak sa americkým prezidentom stane republikán Donald Trump, bude sa musieť v oblasti zahraničnej politiky spoliehať výlučne na svojich poradcov, keďže sám v nej nemá žiadne skúsenosti. Na brífingu ministerstva zahraničných vecí v New Yorku to dnes povedala politologička z Barnard College špecializujúca sa na Rusko Kimberly Martenová.

Na snímke Donald Trump.
Foto: TASR/AP


21:43
Severná Karolína si vyžiadala predĺženie volebného procesu o niekoľko hodín kvôli problémom pri hlasovaní.





21:36
Volebný tím republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa napadol dnes údajné nezrovnalosti, ku ktorým malo dôjsť počas prezidentských volieb v metropolitnej oblasti Las Vegas v štáte Nevada. Podľa agentúry AP ide zrejme o prvú žalobu týkajúcu sa prebiehajúcich prezidentských volieb.

21:18
Američania sa hrdo chvália tým, že si splnili občiansku povinnosť. Na jedno si však musia dávať pozor. V niektorých štátoch sa nemôžu chváliť fotografiami s vyplnenými hlasovacími lístkami.




21:02
Pozrite si kampaň Donalda Trumpa v troch minútach.




20:47
Obyvatelia kenskej dediny, z ktorej pochádzal otec prezidenta USA Baracka Obamu, dnes usporiadali vlastnú verziu amerických prezidentských volieb. Výrazne sa v nej priklonili k Obamovej favoritke Hillary Clintonovej,

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP


20:45
Syn republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa zverejnil dnes na internete svoj vyplnený hlasovací lístok, čím zrejme porušil platné volebné zákony štátu New York.

20:23
Príjemné počasie a tiež vyhrotená predvolebná kampaň dnes prilákala v New Yorku do volebných miestností veľké množstvo voličov, podľa pamätníkov najviac za niekoľko ostatných volieb. Pred volebnou miestnosťou na Manhattane stál až 50-metrový rad.

Čakanie pred volebnou miestnosťou na Manhattane.
Foto: Jaroslav Bublinec


20:20
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že víťazstvo Hillary Clintonovej v amerických prezidentských voľbách by bolo krokom k rovnováhe mužov a žien medzi svetovými lídrami.

Angela Merkelová
Foto: TASR/AP


20:09
Uzavretá ulica pred Trump Tower v New Yorku od osobitného spravodajcu TASR Jaroslava Bublinca.
Foto: Jaroslav Bublinec


Uzavretá ulica pred Trump Tower v New Yorku.
Foto: Jaroslav Bublinec


20:05
Takto zachytil hlasovanie na Manhattane osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.

Hlasovanie na Manhattane.
Foto: Jaroslav Bublinec


20:00
New York Times sa svojich čitateľov pýta, aké sú ich hlavné dôvody pri voľbe svojho kandidáta. Volička Anna Abney Bartoloni zdôvodňuje svoje rozhodnutie slovami, že 90% jej zamestnancov tvoria migranti, ktorí nemajú možnosť voliť, a preto volí za nich. Sú totiž jedni z najtvrdšie pracujúcich ľudí, akých pozná.




19:25
Kampaň tohtoročných amerických volieb sprevádzalo veľa dobrých i zlých momentov. Pamätáte si na niektoré z nich?




19:00
Niektorí americkí voliči išli dnes priamo z volebných miestností na cintorín v meste Rochester v severnej časti štátu New York, kde vzdali poctu známej bojovníčke za hlasovacie právo žien Susan B. Anthonyovej.



18:52
Zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange obhajoval dnes zverejnenie e-mailov z prostredia kampane americkej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, ku ktorým sa dostali hackeri. Vo vyhlásení zdôraznil, že sa nesnažil ovplyvniť voľby v USA, išlo podľa neho o dokumenty dôležité pre verejnosť.

Zakladateľ Wikileaks Julian Assange.
Foto: TASR/AP



18:49
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová dnes s prevahou zvíťazila na americkom ostrove Guam. Tamojšie hlasovanie má síce len neoficiálny charakter, avšak za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo "predpovedalo" výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni, informovali noviny USA Today.

Za Clintonovú hlasovalo na Guame viac ako 32.000 ľudí, teda 71,63 percenta voličov. Jej súpera, republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, podporilo 24,16 percenta zúčastnených. Viac ako štyri percentá voličov hlasovali za socialistického aktivistu Emidia Soltysika.

18:43
Pre všetkých, ktorí sa počas napätých volieb potrebujú odreagovať je tu #MannequinChallenge. Aj samotná Hillary Clintonová sa na ňu dala.




18:18
Nielen Bruce Springsteen podporil svojím vystúpení kampaň Hillary Clintonovej. Pozrite si, ktoré známe osobnosti urobili podobne.




17:57
Malá Bella Rose, si rovnako, ako tisícky Američanov nenechala utiecť prezidentské voľby. Hoci jej matka Sosha Adelstein mala termín pôrodu stanovený až o štyri dni, dievčatko sa vypýtalo na svet už dnes. Tesne pred pôrodom sa spolu s manželom zastavili vo volebnej miestnosti.



17:33
Takto hlasoval Trump so svojou manželkou.
Kandidát Republikánskej strany na amerického prezidenta Donald Trump a jeho manželka Melania Trumpová hlasujú počas voľby nového prezidenta Spojených štátov 8. novembra 2016 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


17:26
Volebné miestnosti v USA sú stále plné.


17:13
Kandidát Republikánskej strany na amerického prezidenta Donald Trump odovzdal svoj hlas v dnešných voľbách neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan.
Donald Trump odovzdal svoj hlas v dnešných voľbách neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan.
Foto: TASR/AP


Pri návšteve volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka Melania Trumpová. Po odovzdaní svojho hlasu sa pozdravil s prítomnými a finančne podporil dobročinnú zbierku.

16:57
Líder eurokritickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage dnes vyhlásil, že by rád prijal post vo vláde Donalda Trumpa, ak by tento republikánsky kandidát zvíťazil v dnešných voľbách prezidenta USA.
Nigel Farage
Foto: TASR/AP


16:37
Američania su hrdý národ, v deň volieb prichádzajú k urnám odetí v národných farbách. Podobne ako tento pán v New Yorku.
Foto: TASR/AP


16:26
Volí sa naozaj kdekoľvek. V tomto prípade odovzdávajú ľudia hlasy svojmu favoritovi na prezidenta USA v salóne krásy.
Foto: TASR/AP


16:14
Mnohé ženy po celých Spojených štátoch sú dnes oblečené v nohavicových kostýmoch, čím vyjadrujú podporu Hillary Clintonovej, demokratickej kandidátke na prezidenta USA. Ženy sa inšpirovali skupinou na Facebooku s názvom Pantsuit Nation (Národ nohavicových kostýmov), ktorá má vyše dva milióny členov.
Kandidátka demokratov na prezidenta USA Hillary Clintonová v typickom nohavicovom kostýme.
Foto: TASR AP


16:04
Na podporu Hillary Clintonovej vystúpila aj speváčka Madonna, ktorá sa na verejnosti vo Washingtone objavila v spoločnosti adoptovaného syna Davida Bandu.
Madonna a jej adoptovaný syn David Banda.
Foto: TASR/AP


15:45
Každý trávi volebný deň tak, ako sa dá. Ktovie, či muž na fotografii už odovzdal hlas jednému z kandidátov...
Muž čistí schody pred budovou Kapitolu počas voľby nového prezidenta Spojených štátov 8. novembra 2016 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


15:43
V deň volieb kolujú po internete rôzne videá s humorným podtónom. Jedným z nich je aj toto s nápisom v preklade: "139 miliónov ľudí a my sme ten okruh zredukovali na toto. Krásna práca, America."



15:34
V jednej z volebných miestností v New Yorku mali o zábavu postarané. O rozruch sa postarali dve ženy, ktoré sa ukázali hore bez a vyviesť von ich musela ochranka.



15:30
Štáb Trumpa sa chystá na volebnú noc.
Osoba prechádza pozdĺž balkóna, kde sa pripravuje volebná noc kandidáta Donalda Trumpa.
Foto: TASR/AP


15:26
Investori sa amerických akcií zatiaľ nezbavujú. Potvrdili to viacerí obchodníci na finančných trhoch. Burzy však prezidentskými voľbami v USA žijú. Dôkazom toho sú výkyvy v posledných dňoch. Podľa analytikov sa totiž trhy boja víťazstva Donalda Trumpa, ktoré by mohlo spôsobiť neistotu.

15:20
Počas volieb je v New Yorku zvýšená bezpečnostná pohotovosť.


14:59
Bill Clinton po absolvovaní volebného aktu vtipkoval, že sa "po 15 rokoch praxe" nevie dočkať toho, keď bude manželom političky.

14:55
370 ekonómov, z ktorých viacerí sú nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu, sa podpísalo pod list, v ktorom vyzývajú ľudí, aby nevolili Donalda Trumpa. Tvrdia, že jeho výroky odhaľujú hlbokú neznalosť ekonómie a neschopnosť načúvať odborníkom. The Wall Street Journal informuje, že list podpísali väčšinou vysokoškolskí profesori.

14:45
Odvolené má už aj súčasný viceprezident Spojených štátov Joe Biden.



14:37
Prípadné víťazstvo Hillary Clintonovej v dnešných amerických prezidentských voľbách by malo istú symboliku, keďže zvolenie prvej ženy do Bieleho domu by zodpovedalo stému výročiu zvolenia prvej ženy do amerického Kongresu.

Jeannette Rankinová Pickeringová
Foto: wikipedia


Pred sto rokmi totiž tradičný utorňajší termín volieb v USA pripadol na 7. novembra a Jeannette Rankinová Pickeringová sa v tento deň zapísala do dejín ako prvá Američanka, ktorá získala vysokú federálnu funkciu, keď bola zvolená do Snemovne reprezentantov za svoj rodný štát Montana.

14:34
Má to za sebou. Hillary Clintonová, kandidátka Demokratickej strany na úrad prezidenta USA, odovzdala svoj hlas v dnešných voľbách vo svojej rodnej prímestskej obci Chappaqua, štát New York. Pri návšteve volebnej miestnosti ju sprevádzal jej manžel a bývalý americký prezident Bill Clinton. Informovala o tom agentúra DPA.
Foto: Twitter


Demokratická kandidátka na prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová a jej manžel a bývaký americký prezident Bill Clinton zdravia svojich stúpencov počas odchodu z volebnej miestnosti v prímestskej obci Chappaqua, štát New York počas voľby nového prezidenta Spojených štátov 8. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


14:27
Americký prezident Barack Obama nesie pár tenisiek na hranie basketbalu. Hrať basketbal v deň volieb je pre Obamu tradíciou.
Barack Obama
Foto: TASR/AP


14:23
Trump Junior: Posledných 18 mesiacov bolo pre mňa ako 10 rokov života.



14:01
Pozrite si reportáž TABLET.TV: V niektorých štátoch USA sa už začalo hlasovanie


13.54
Američania majú o voľby záujem. Pred volebnými miestnosťami sa tvoria rady.


13.49
Syn Donalda Trumpa Eric vyzýva prostredníctvom konta na twitteri voličov v USA, aby odovzdali hlasy jeho otcovi:



13:44
Takéto šance dávajú prezidentským kandidátom prieskumy.



13:39
Kto ich nahradí? V Bielom dome sa čoskoro skončí "úradovanie" aj štvornohým miláčikom rodiny Obamovcov - Sunnymu a Boovi.
Foto: twitter


13:32
V Bielom dome je čulý pracovný ruch. Už o niekoľko týždňov v ňom začne úradovať jeden z kandidátov na prezidenta. Ktorý to bude?
Sídlo prezidenta USA Biely dom, Washington D.C.
Foto: TASR/AP


13:26
V predvečer volieb podporil Hillary Clintonovú aj spevák Bruce Springsteen vo Philadelphii.
Bruce Springsteen
Foto: TASR/AP


13:18
Takto sa budú v USA zatvárať volebné miestnosti (Uvedený je miestny čas).



13:13
Aj takto to vyzerá v týchto chvíľach v uliciach niektorých amerických štátov.
Ľudia čakajú v dlhých radoch, kým sa dostanú k volebným urnám.
Foto: twiiter


13:07
Prezidenta volia už aj v New Yorku.
Dieťa čaká, kým jeho matka odvolí v prezidentských voľbách v Brooklyne.
Foto: TASR/AP


13:00
Takto čakajú na hlasovanie voliči v New Jersey.
Ľudia stoja v rade pred volebnou miestnosťou, ktorá je v požiarnej stanici v Hobokene v New Jersey.
Foto: TASR/AP


12.59
Hillary Clintonová sa v spoločnosti svojho manžela a speváka Bon Joviho pár hodín pred štartom volieb vynikajúco zabávala.




12:53
Demokratický kandidát na vicepretidenta Tim Kaine volil v Richmonde.
Tim Kaine
Foto: TASR/AP


12:48
V niektorých štátoch na východnom pobreží Spojených štátov sa dnes krátko pred 05.45 h miestneho času (krátko pred 12.00 h SEČ) začalo hlasovanie vo voľbách nového prezidenta USA.

12:47
Niektoré médiá už pripravujú titulky k výsledku volieb.



12:19
Hillary Clintonová vyzýva ľudí prostredníctvom sociálnych sietí, aby išli voliť.


12.13
Podľa mapky a aktuálnych údajov CNN má Hillary Clintonová v súboji o prezidentské kreslo stále mierne navrch.
Foto: edition.cnn.com


12:04
Osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo Európskej únie, expredseda KDH Ján Figeľ sa tiež vyjadril k voľbám v USA: Občania USA už volia svojho prezidenta po bezprecedentnej kampani. Zakrátko sa dozvieme jeho meno. Kiežby víťaz spravoval veľkú moc v zodpovednej službe národu a svetu! Pozdravujem všetkých doma, na Slovensku z Atlanty, napísal na sociálnej sieti.

12:01
"CLINTON vs. TRUMP Občania USA dnes volia vo voľbách, ktoré ovplyvnia budúcnosť celého sveta. Nebudem tajiť, že by som v Bielom dome videl radšej Hillary Clinton. Nech však vyhrá ktokoľvek, nič sa nezmení na fakte, že Spojené štáty a Európska únia sú a budú prirodzení politickí, obchodní a bezpečnostní partneri. Populistické vyhlásenia často, tvárou v tvár ekonomickej realite, vyblednú," napísal na sociálnej sieti europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

11:58
Poslanec NRSR Peter Pčolinský (Sme rodina-Boris Kollár) zverejnil tiket so stávkou 100 eur na výhru Donalda Trumpa.


11:55
V Rusku v tom majú jasno. Na pultoch obchodov nájdete matriošky s podobizňami svetoznámych politikov, medzi ktorými nechýba ani Donald Trump. Jeho konkurentku v boji o prezidentské kreslo USA Hillary Clintonovú by ste však hľadali márne.
Foto: edition.cnn.com


11:46
Pozrite, ako sa menili voliči republikánov a demokratov od roku 1992


11:42
Svetoznáma speváčka Lady Gaga podporila Hillary Clintonovú počas poslednej predvolebnej noci aj svojou účasťou a príhovorom.



11:29
Prezidentské voľby v USA rozhodne voličská účasť. Bude napríklad záležať na tom, koľkí voliči budú ochotní vziať si voľno z práce, koľkých zamestnávateľ uvoľní a koľkí budú ochotní vystáť si rady pred volebnými miestnosťami či cestovať často dlhé vzdialenosti. Povedala to politologička Fordham University Christina Greerová.


11:25
Ryba z Indie zasa favorizuje vo voľbách Donalda Trumpa.
Foto: edition.cnn.com


11:15
Podľa škótskej kozy by mala v prezidentských voľbách triumfovať Hillary Clintonová.


11:00
The New York Times zverejnili prierez amerických volieb od roku 1852 to 2012



10:56
Pred štyrmi rokmi si Američania po druhý raz zvolili Baracka Obamu. Hlas mu odovzdalo viac než 62 miliónov voličov (51 percent). Jeho súper Mitt Romney získal hlasy od viac než 59 miliónov voličov (48 percent). Neskôr v hlasovaní zboru voliteľov získal Obama 332 hlasov, Romney 206.

10:50
Novozvolený prezident USA sa ujme funkcie v januári.

10:40
Posledné vystúpenie Trumpa pred voľbami.


10:23
Pozrite ako prebiehala prezidentská kampaň v USA.



10:08
Pozrite, ktorí slovenskí prezidenti sa stretli v minulosti s prezidentom USA.


10:05
Mnohé pravidlá týkajúce sa prezidentských volieb v Spojených štátoch sa líšia od štátu k štátu. Jednotlivé štáty majú okrem iného autonómiu aj v tom, ako majú vyzerať hlasovacie lístky.

9:48
Odkazy na sociálnych sieťach nechávajú obaja prezidentskí kandidáti.






9:42
Zvláštnych volieb bolo v USA už niekoľko. Pozrite, aké zvláštne situácie zaznamenali počas prezidentských v minulosti.

9:35
Posledné vystúpenie Hillary Clintonovej pred voľbami.


9:33
Nerozhodné štáty či štáty, ktoré sú bojiskom – to sú americké tzv. "battleground states", ktoré nie sú ani tradične republikánske, ani tradične demokratické. V každých voľbách volia inak, a preto im kandidáti na prezidenta venujú v prezidentskej kampani viac pozornosti. Pozrite, ktoré štáty sú to.

9:24
Okrem volieb nového prezidenta a čakajú amerických voličov 8. novembra aj okolo 160 referend, ktoré sa uskutočnia v 35 štátoch.

9:15
Jediný Američan Shane Kimbrough, ktorý v súčasnosti pôsobí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách. Informoval o tom v pondelok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.


9:11
Atmosféru v uliciach New Yorku zachytil osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.



9:00
Hlavní americkí prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová vystúpili v priebehu pondelka posledný raz v rámci svojej predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan, píše agentúra DPA.

8:55
Sprievod sympatizantov Trumpa na piatej avenue zachytil osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.


8:49
Trumpove sympatizitantky v predvečer volieb zachytil osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.



8:48
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zaznamenal dnes prvý volebný úspech, keď v súhrnných výsledkoch zvíťazil v predčasnom hlasovaní, ktoré sa tradične konalo v troch malých obciach v štáte New Hampshire na severovýchode USA.

Podľa údajov agentúry AP tak Trump vedie nad svojou demokratickou súperkou Hillary Clintonovou v pomere 32 ku 25 hlasom.

8:46
Riadne hlasovanie sa začne dnes o 6.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA (Connecticut, Virgínia, New York). Hlasovanie v týchto častiach USA sa skončí o 18.00 h (polnoc SEČ), ale väčšina štátov na východnom pobreží ukončí hlasovanie až o 20.00 h miestneho času (streda 2.00 h SEČ) - medzi nimi aj Florida ako kľúčový štát pri hlasovaní v prezidentských voľbách -, či ešte o hodinu neskôr (streda 3.00 h SEČ).

8:42
Ako prví začali dnes hlasovať voliči v troch odľahlých lokalitách v pohorí White Mountains v štáte New Hampshire pri hranici s Kanadou. Ide o tri osady - Dixville Notch, Hart's Location a Millsfield's v Novom Anglicku -, kde tradične využívajú právo obcí s menej ako sto obyvateľmi otvoriť volebné miestnosti o polnoci miestneho času.
Prvý volič v osade Dixville Notch Clay Smith vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas voľby nového prezidenta Spojených štátov amerických. Dixville Notch je jedna z troch odľahlých obcí v pohorí White Mountains v štáte New Hampshire pri hranici s Kanadou, v ktorých voliči začali hlasovať ako prví. Tradične využívajú právo obcí s menej ako sto obyvateľmi otvoriť volebné miestnosti o polnoci miestneho času.
Foto: TASR /AP


8:40
Voľby amerického prezidenta sa konajú každé štyri roky, vždy v utorok po prvom pondelku v novembri. V mnohých štátoch USA však smú niektoré skupiny voličov hlasovať už niekoľko týždňov vopred.


Prezidentská kandidátka Clintonová je skúsená politička


Americká politička Hillary Clintonová je nominantkou Demokratickej strany na post prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2016. Stala sa vôbec prvou ženou, ktorú kedy na túto funkciu nominovali americké politické strany.

Demokratická prezidentská kandidátka pôsobila v rokoch 2009-2013 ako 67. ministerka zahraničných vecí USA. Predtým zastávala post senátorky za štát New York (2001-2009). Ako manželka 42. prezidenta USA Billa Clintona bola v rokoch 1993-2001 prvou dámou USA.

Narodila sa ako Hillary Diane Rodhamová 26. októbra 1947 v meste Chicago, štát Illinois. V roku 1969 absolvovala dievčenskú vysokú školu v meste Wellesley, štát Massachusetts, a v 1973 získala titul doktor práv na právnickej fakulte elitnej Yaleovej univerzity.

Krátko pôsobila ako právna poradkyňa v americkom Kongrese. V roku 1974 sa presťahovala do Arkansasu, kde sa v roku 1975 zosobášila s Billom Clintonom.

Stála pri zakladaní neziskovej organizácie Arkansaskí advokáti pre deti a rodiny (AACF). V roku 1978 bola ako prvá žena vymenovaná za predsedníčku neziskovej spoločnosti právnych služieb LSC. O rok neskôr sa stala partnerkou v právnickej kancelárii Rose.

V ďalších rokoch podporovala politickú kariéru svojho manžela, ktorý bol najskôr guvernérom štátu Arkansas (1979-81) a potom 42. prezidentom USA (1993-2001).

Ako prvá dáma Arkansasu viedla pracovnú skupinu a jej odporúčania pomáhali reformovať miestne verejné školy. V rokoch 1997 a 1999 hrala veľkú úlohu pri presadzovaní štátneho programu detského zdravotného poistenia, ďalej pri zákone o adopcii a bezpečných rodinách a pri zákone o nezávislosti pestúnskej starostlivosti.

Počas ôsmich rokov v úlohe prvej dámy USA sa dôkladne zoznámila s fungovaním Bieleho domu. Keď prepukol sexuálny škandál prezidenta Clintona so stážistkou Monicou Lewinskou, Hillary Clintonová neochvejne stála po jeho boku. Hoci médiá i verejnosť túto aféru pretriasali do najmenších detailov, manželstvo Clintonovcov pokračovalo ďalej.
Demokratka Hillary Clintonová kandiduje na post šéfa Bieleho domu.
Foto: TASR/AP

V amerických prezidentských voľbách v roku 2008 porazil Clintonovú v straníckych primárkach demokratov 44. prezident USA Barack Obama, ktorý si ju vo svojom prvom funkčnom období vybral za ministerku zahraničných vecí. Počas štyroch rokov v tejto funkcii navštívila 112 krajín sveta a údajne precestovala vyše milión kilometrov. Bola však ostro kritizovaná za riešenie krízy po útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází v roku 2012, pri ktorom zahynuli americkí veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší Američania.

Hillary Clintonová má s manželom Billom dcéru Chelsea a v súčasnosti je dvojnásobnou starou matkou. Podľa tlačovej agentúry DPA sa rada prezentuje ako skúsená štátnička, najmä keď s gestami prezidenta a typickým zachrípnutým hlasom hovorí o zahraničnej a bezpečnostnej politike.


Prezidentský kandidát Trump je politickým nováčikom bez zábran


Americký podnikateľ, realitný investor a televízna osobnosť Donald Trump kandiduje na post prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2016 za Republikánsku stranu. Predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Trump Organization je tiež zakladateľom firmy Trump Entertainment Resorts, podnikajúcej v oblasti kasín a siete hotelov po celom svete.

Republikán kandidujúci pod heslom "Urobme Ameriku opäť veľkou" je politickým nováčikom, ktorý nikdy nezastával nijakú politickú funkciu. Napriek početným slovným útokom, urážkam a chybám v úsudku počas kampane skončil s veľkým náskokom na čele pôvodne 17-člennej skupiny uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Donald Trump sa narodil 14. júna 1946 v newyorskej štvrti Queens ako štvrté z piatich detí. Ako 13-ročný ho poslali do vojenskej školy, ktorá mala usmerniť jeho neutíchajúcu energiu.

Popri získavaní akademického vzdelania zbieral i úspechy v športe: hral v univerzitnom futbalovom aj basketbalovom tíme. Neskôr študoval na Fordhamskej univerzite, odtiaľ prešiel na Whartonovu školu pri Pensylvánskej univerzite, kde študoval ekonómiu. Po promócii v roku 1968 nastúpil do otcovej firmy obchodujúcej s nehnuteľnosťami. V roku 1974 sa stal jej riaditeľom a pomenoval ju Trump Organization.

Následne investoval do hotelov, kasín a luxusných bytov. Jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka rozličným podnikateľským aktivitám, ktoré zahŕňali napríklad súťaže krásy (Miss Universe), úspešnú televíznu realitnú šou Apprentice či autorstvo viacerých predávaných kníh, v ktorých radí, ako dosiahnuť úspech v živote a podnikaní.

Má tiež vlastnú značku luxusného nábytku i oblečenia. Jeho podnikateľské projekty však neboli vždy bezproblémové - má za sebou štyri bankroty, ale vždy sa mu podarilo podnikanie reštrukturalizovať.

V rokoch 1977-91 bol Donald Trump ženatý s českou emigrantkou Ivanou Zelníčkovou, s ktorou má synov Donalda (1977) a Erica (1984) a dcéru Ivanku (1981). Jeho druhou manželkou bola v rokoch 1993–99 Marla Maplesová - z tohto manželstva sa narodila dcéra Tiffany (1993). Od roku 2005 je Trump ženatý s Melaniou Knaussovou, s ktorou má syna Barrona (2006).
Na snímke prezidentský kandidát Donald Trump.
Foto: TASR/AP

Kontroverzný Newyorčan Donald Trump má od roku 2007 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, ktorú mu v októbri 2016 poškodil kladivom a krompáčom vandal. Trump bol dvakrát za spomínanú šou Apprentice nominovaný na cenu Emmy (2004, 2005).

O možnej kandidatúre na šéfa Bieleho domu hovoril viac ako desať rokov. Svoju kandidatúru na post prezidenta USA za Republikánsku stranu oznámil v júni 2015. V priebehu roka postupne získaval popularitu v prieskumoch, keď otvoril témy ako múr na hraniciach s Mexikom, ilegálna imigrácia všeobecne alebo dočasný zákaz imigrácie moslimov do USA. Okrem toho sľúbil znížiť dane a zreformovať zdravotníctvo a školstvo.