Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Tenista ANDREJ MARTIN: M. Kližan je kontroverzný, no nemyslí to zle

Slovenský tenista Andrej Martin v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Slovenský tenista Andrej Martin bol pred pár dňami súčasťou slovenského tímu, ktorý v Davis Cupe prekvapujúco nestačil na Maďarov. Aj o tomto nezdare sme sa s ním v štúdiu TABLET.TV porozprávali.

Bratislava 4. marca (Teraz.sk) – Pre slovenského tenistu Andreja Martina bol vlaňajší rok najúspešnejším v jeho doterajšej kariére. Po tom, čo sa v máji na kurtoch grandslamového Roland Garros prebojoval do 3. kola a o dva mesiace neskôr si zahral v chorvátskom Umagu premiérové finále na okruhu ATP, vygradovala jeho forma na augustovej olympiáde v Riu de Janeiro, kde postúpil medzi šestnástku najlepších. Popritom bol stabilnou súčasťou daviscupového tímu SR, v ktorého zostave nechýbal ani začiatkom februára, keď zverenci nehrajúceho kapitána Miloša Mečířa prekvapujúco podľahli v domácom prostredí Maďarom. Aj o týchto športových miľníkoch roka 2016 sme sa s 27-ročným rodákom z Bratislavy v televíznom štúdiu TABLET.TV pred pár dňami porozprávali.

Slovenskí tenisti po nečakanej februárovej prehre v Davis Cupe s Maďarskom (1:3) budú musieť na jeseň bojovať o zotrvanie v 1. skupine euro-africkej zóny tejto najvýznamnejšej súťaže reprezentačných družstiev v mužskom tenise. Alternatívy možných súperov sú dve – buď si zmerajú sily v domácom prostredí s Poľskom, alebo sa predstavia v Holandsku. „V oboch prípadoch ide o silných súperov a všetko nasvedčuje tomu, že nás čaká ešte náročnejšie stretnutie ako naposledy. Dôležité preto bude, na akom povrchu sa bude hrať. Ak by sme mali mať do činenia s Poliakmi v domácom prostredí a hrali proti nim na antuke, tak je tam sľubná šanca na úspech. V prípade súboja s Holanďanmi by sa hralo u nich, takže všetko bude opäť závisieť od toho, aký povrch proti nám zvolia. Ako som teda už povedal, nebude to vonkoncom jednoduché, no verím, že sa poučíme z duelu s Maďarskom a dopadne to inak,“ rozhovoril sa Andrej Martin.

Pozrite si celú televíznu debatu s Andrejom Martinom:



Jednou z najkontroverznejších postáv slovenského tenisu za posledné roky je Martin Kližan. Súčasná slovenská mužská jednotka je rovesník Andreja Martina, a zároveň, rovnako ako on, rodák z Bratislavy. Poznajú sa teda odmalička. „Za tie roky sme toho prežili spolu veľa, dobrého i zlého, poznáme sa veľmi dobre, takže sa v podstate ani nemáme čím prekvapiť. Pre mňa je Kližo kontroverzný typ človeka, no nemyslím si, že veci, ktoré robí a častokrát sú medializované, myslí zle. Akurát si možno niekedy neuvedomuje, že tým môže nejako negatívne zasiahnuť iných ľudí. A práve to je na jeho škodu, pretože potom si mnohí robia z toho rôzne závery a automaticky ho hádže do skupiny ľudí, v ktorej je nerád,“ pokračoval Martin, ktorý je v aktuálnom vydaní svetového rebríčka ATP na 152. mieste.

Antuka mu sedí najviac


V Andrejovej kariére bol vlaňajší rok jednoznačne najlepší v kariére. V máji sa mu podarilo prebojovať na grandslamový Roland Garros v Paríži, kde postúpil až do 3. kola, okrem toho si v chorvátskom Umagu prvýkrát v živote zahral finále turnaja ATP a v auguste reprezentoval Slovensko na olympiáde v Riu. „Čo sa týka French Open a následného podujatia v Chorvátsku, dá sa povedať, že som v tom čase mal životnú formu. U nás tenistov to je tak, že azda každý z nás má nejaké obľúbené turnaje, na ktorých sa mu hrá dobre a v mojom prípade to platí o týchto dvoch. Potešujúce pre mňa je aj to, že na obidvoch som odohral vyrovnané zápasy s hráčmi z prvej päťdesiatky svetového rebríčka a niektorých som aj porazil. Vďaka tomu som si dokázal, že na ten top tenis mám a že to, čo robím, má význam.“



Oba spomínané turnaje sa hrali na antuke, teda povrchu, ktorý je pre Andreja Martina najobľúbenejší. „Odmalička veľmi rád behám a keďže ide o najpomalší povrch, práve behanie sa dá na ňom najviac uplatniť. Okrem toho sa dá na ňom pohybovať došmykmi, takže šikovnosť pohybu sa na antuke prejaví najviac,“ ozrejmila súčasná mužská tenisová päťka pod Tatrami, ktorej reže najmenej tvrdý povrch v hale. Z akého dôvodu? „Na ňom je azda najpodstatnejší servis a ten môj nie je moja najväčšia zbraň. Na rýchlych povrchoch mám teda v tomto sme určitý hendikep,“ dodal Andrej Martin.