Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

TRUBAN: Chceme Európu bez ALE a zdravý rozum bez Borisa Kollára

Michal Truban v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Na jeseň sa dajú očakávať veľké zmeny na politickej scéne, vrátane vzniku nových strán. Progresívne Slovensko bude o postupe do parlamentných volieb rokovať s možnými partnermi, povedal M. Truban.

Bratislava 17. apríla (Teraz.sk) – Progresívne Slovensko (PS) chce byť stranou, ktorá bude v kampani pred voľbami do Európskeho parlamentu prezentovať racionálne riešenia vyplývajúce zo zdravého rozumu a zároveň sa bude jednoznačne hlásiť k myšlienke európskej spolupráce. „Rozhodli sme sa priamo povedať, že chceme byť v Európe a nehovoríme k tomu žiadne „ale“. Uvedomujeme si problémy, ktoré Európa má. Ale nechceme ju v tejto neistej dobe prenechať populistom. Nechceme poslancov, ktorí budú ticho sedieť v zadných laviciach, ale ani takých, ktorí vykrikujú v tých predných, ale je to nanič, lebo neprinášajú žiadne reálne riešenia,“ uviedol v diskusii na Tablet.tv podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Podobne ako hnutie Sme rodina, aj PS v kampani zdôrazňuje prístup založený na zdravom rozume, konkrétna predstava o ňom je však iná. „My tiež hovoríme, že so zdravým rozumom, akurát u nás to neznamená populizmus, neznamená to nasľubovať ľuďom niečo, čo nemôžem splniť,“ povedal Truban.

Príkladom podľa neho môže byť deklarovaná blízkosť strany Sme rodina k radikálne pravicovej Lige podpredsedu talianskej vlády a ministra vnútra Mattea Salviniho. „V jednej krajine sľubujem niečo iné ako v druhej. V Taliansku Matteo Salvini sľubuje migračné kvóty a na Slovensku Boris Kollár bojuje proti migrantom. Pritom Salvini ich chce v podstate rozdeliť po celej Európe,“ povedal Truban. „Tu vidím neautentickosť a populizmus. Tvária sa na niečo iné, ako reálne robia. My sa snažíme prichádzať s odbornými návrhmi, ktoré sú dlhodobo predebatované. Možno ťažšie sa predávajú, lebo nie sú také populárne,“ dodal.




V prípade úspechu sa chce PS v Európskom parlamente orientovať na ekologické témy, bezpečnosť a digitalizáciu. „Prvým bodom v našom programe je digitálna ekonomika, vie doniesť do spoločného európskeho trhu 453 miliárd nového rastu. A to vie Európu posunúť na ďalšiu úroveň,“ tvrdí Truban.



Ani Progresívne Slovensko však podľa Trubana nepresadzuje federalizáciu Európskej únie. „Niektoré veci, aby fungovali, musia byť oveľa viac prepojené. Napríklad spoločná európska armáda a bezpečnostné veci. Niekde by si štáty mali ponechať svoju suverenitu, napríklad v daňovej oblasti,“ poznamenal.


Kampaň do Európskeho parlamentu


Do eurokampane ide PS v koalícii so stranou SPOLU – občianska demokracia Miroslava Beblavého, lídrami kandidátky sú za PS Michal Šimečka a za SPOLU Vladímír Bilčík. „Silnú máme celú kandidátku. Na marketingových nástrojoch máme až štyroch kandidátov. Ale každý z tých 14 ľudí ide do europarlamentu s vlastnou agendou, niečo dosiahnuť. Od Dominika Hatiara, čo 25 ročný, veľmi aktívny mladý chalan, až po Miša Šimečku a generála Macka,“ tvrdí Truban.

„Spájali sme sa nie iba kvôli eurovoľbám, ale kvôli tomu, že sme chceli ukázať nový druh konštruktívnej politiky. Keď sú si nejaké strany podobné a chcú dosiahnuť rovnaký cieľ, ukázať, že vieme spolupracovať a spájať,“ tvrdí Truban.

Tradične nízka volebná účasť v eurovoľbách podľa neho dáva šancu stranám, ktoré dokážu motivovať svojich voličov k účasti. „Ideme v podstate z kampane do kampane. Obidve naše strany sú široké, s regionálnymi štruktúrami. Do politiky sa u nás zapájajú noví ľudia. Aj Zuzane Ćaputovej pomohli, aby sa stala prezidentkou. Robíme na tom, aby podobná mobilizácia bola aj v týchto európskych voľbách. Pri tej malej účasti ak niekto dokáže namobilizovať desať, dvadsať či tridsaťtisíc ľudí, už to robí veľké skoky v percentách,“ povedal.
V prípade, že eurovoľby dopadnú dobre a spolupráca so stranou Miroslava Beblavého sa osvedčí, PS v nej chce pokračovať aj po eurovoľbách.

„Na jeseň sa pravdepodobne celá politická mapa prekreslí. Možno vzniknú nové strany, možno strana pána Harabina, alebo aj ďalšie. Uvidíme, aká bude situácia,“ poznamenal Truban. „A potom bude ďalšie kolo rokovaní o tom, či ideme robiť niečo pred parlamentnými voľbami, široký pakt s opozičnými stranami, alebo len trojkoalíciu, alebo sa povie, že poďme až po voľbách zostavovať vládu. Bude záležať od toho, aké silné budú tie strany. Nám je zatiaľ najbližšia Spolu, potom zrejme budúca strana Andreja Kisku a až potom tie ďalšie strany,“ odhadol.


Nová prezidentka


Úspech bývalej podpredsedníčky Progresívneho Slovenska Zuzany Čaputovej v boji o kreslo prezidenta paradoxne pripravil PS o najznámejšiu tvár strany. Aj keď okrem samotnej kandidátky majú najväčší podiel na jej úspechu ľudia z Progresívneho Slovenska a rozhodnutie Roberta Mistríka ustúpiť jej z cesty, k zásluhám za jej víťazstvo sa po voľbách prihlásila pomerne veľká časť opozície.

„My to hodnotíme optimisticky. Tiež sa na tom usmievame a sme radi, že celé Slovensko vyhralo. A sme radi, že ste si všimli zásluhu Progresívneho Slovenska. Bez PS by sme nemali takúto kandidátku. V priebehu desiatich rokov dostávala rôzne ponuky na vstup do politiky, ale až ľudia v okolí Progresívneho Slovenska ju namotivovali, aby do politiky vstúpila a aby sa zúčastnila súboja o prezidentské kreslo,“ reagoval Truban s tým, že strana sa v prospech Zuzany Čaputovej vzdala aj časti peňazí, ktoré mohla využiť na iné kampane.

„A čo sa týka toho, že odchádza naša najznámejšia tvár, to je pravda dnes. Ale osem mesiacov dozadu to ešte pravda nebola, Zuzana Ćaputová mala poznateľnosť okolo desať percent. Keď mala v prieskumoch podporu okolo štyri percentá, viacerí ľudia, ktorí sa dnes radujú, že sme vyhrali, v súkromných rozhovoroch alebo aj verejne hovorili, že Zuzana Ćaputová nemá šancu,“ spomína Truban. „Progresívne Slovensko sme nezakladali preto, aby sme boli strana jedného človeka a jednej tváre. Nebojím sa o budúcnosť PS, aj keď veľmi silná a výrazná osobnosť odchádza do prezidentského úradu,“ dodal.


Snem strany


Na sneme 8. mája bude podľa neho PS diskutovať aj o budúcnosti spolupráce so stranou SPOLU, bude sa voliť nové predsedníctvo, podpredsedovia a k zmene by malo prísť aj na poste predsedu. Doterajší líder, Ivan Štefunko, avizoval, že už kandidovať nebude. „Dôvodov povedal viacero, jeden z nich bol zdravotný. Ale druhý bol ten, že jeho práca „tváre strany“ nebavila a chce sa sústrediť skôr na programovú časť a prijímanie nových ľudí,“ vysvetľuje Truban, ktorý je zatiaľ jediným kandidátom na post nového predsedu PS. „Zatiaľ je PS pomerne jednotné. Som otvorený aj tomu, aby bol aj nejaký ďalší kandidát, ale zatiaľ to tak nevyzerá,“ povedal.

Truban neočakáva, že by sa PS po sneme zásadne menilo z hľadiska programu alebo ideového smerovania, má však osobný cieľ. „Čo chcem priniesť ja, je nová energia. Mladšia energia, podobná zmene politiky, akú priniesla Zuzana Ćaputová,“ povedal Truban, ktorý by chcel k politike pristupovať konštruktívne. „Rozmýšľať nad tým, čo ľuďom vieme ponúknuť a nie nad tým, kto má akú kauzu,“ uzavrel.