Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

TÝŽDENNÍK: Nová koalícia, voľba Lajčáka a vlastenectvo

Týždenník 3.6.2016, kombo Foto: TASR

To najlepšie z tohtotýždňových správ Teraz.sk glosuje Juraj Hrabko.

Bratislava 3. septembra (Teraz.sk) – Tento týždeň rezonovali zmeny vo vládnej koalícii, opätovná voľba kandidátov na post šéfa OSN, ale, žiaľ, aj úmrtie československej legendy Věry Čáslavskej.

Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.



Štvorkoalícia skončila, vládnuť budú Smer-SD, SNS a Most-Híd


Predsedovia politických strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali na Bratislavskom hrade novú Koaličnú dohodu. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana #Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov.

Zmeny pomerov v doterajšej koalícii spustil prestup piatich poslancov #Siete Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Eduarda Adamčíka, Igora Janckulíka a Kataríny Cséfalvayovej do klubu Mosta-Híd. Strana Bélu Bugára sa tak s 15 poslancami dostala na úroveň SNS. V #Sieti zostali len expredseda Radoslav Procházka a Alena Bašistová. Lídri však už skôr vyhlásili, že koalícia má naďalej 81 hlasov v parlamente, rátajú teda aj s Procházkom a Bašistovou...viac TU.

J.H.:„Reálne mocenské pomery sa zmenili viac, ako píše nová Koaličná zmluva. Smer-SD totiž prišiel o partnera, ktorý mu mohol v koalícii kryť chrbát. Aj v koalícii platí, že dvaja sú viac ako jeden, čo znamená, že ak sa SNS dohodne s Mostom-Híd, dokážu pribrzdiť, vymeniť alebo aj zastaviť plány Smeru-SD“.

Predseda Smer-SD Robert Fico (vľavo) reční po podpise novej Koaličnej dohody na Bratislavskom hrade. V pozadí stoja predseda SNS Andrej Danko (uprostred) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana #Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov. V Bratislave 1. septembra 2016.
Foto: TASR – Dano Veselský


Významné konferencie v Bratislave budú riešiť Turecko, migrantov a EÚ


Zahraniční ministri na čele s Lajčákom budú na Gymnichu hovoriť o bezpečnosti i Turecku. Medziparlamentná konferencia sa zameria na migrantov, obranu EÚ a integráciu krajín Západného Balkánu. Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka by mal Gymnich potvrdiť úlohu EÚ ako globálneho hráča. Na stretnutie sú pozvaní i partneri z kandidátskych krajín EÚ – Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko a Turecko....viac TU.

J.H.: „Samozrejme, je dôležité k akým zámerom konferencia príde, ale dôležitejšie je to, ako budú následne realizované“.

Fotogaléria z mítingu ministrov zahraničných vecí:



Zomrela gymnastická legenda: Věra Čáslavská podľahla ťažkej chorobe


Čáslavská bojovala od vlaňajšieho mája s rakovinou pankreasu a podstúpila odvtedy aj niekoľko operácií. Na olympijských hrách v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 získala sedem zlatých medailí, štyrikrát sa stala majsterkou sveta, jedenásťkrát ovládla ME a zároveň bola štvornásobnú športovkyňou roka Československa. Po auguste 1968 bola kvôli svojim postojom k invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vylúčená z radov telovýchovnej organizácie. Podpísala manifest 2000 slov... viac TU.

J.H.: „Skvelá žena. Česť jej pamiatke“.

Archívna snímka. Svoje dve zlaté medaily z olympijských hier v Tokiu 1964 a Mexiku 1968 odovzdala v piatok 13. septembra 2013 v Bratislave do zbierky SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR legendárna česko-slovenská športová gymnastka Věra Čáslavská (na snímke).
Foto: TASR/Martin Baumann


Archívna snímka. Česká gymnastka Věra Čáslavská v súťaži na bradlách o nerovnakej výške žrdi, 13.5.1962
Foto: TASR /Š. Petráš


V treťom kole voľby šéfa OSN skončil M. Lajčák druhý


Bývalý portugalský premiér António Guterres zvíťazil v pondelok v tretej neoficiálnej voľbe nového generálneho tajomníka OSN, ktorá sa konala v rámci neverejného zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN. Podľa jedného z diplomatov, ktorý hovoril pod podmienkou svojej anonymity, 15-členná BR OSN dala Guterresovi 11 hlasov "za" a tri nesúhlasné hlasy a jedna krajina bola bez názoru.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák postúpil na druhé miesto s deviatimi hlasmi "za", piatimi proti a jedným hlasom bez názoru, informovala tlačová agentúra DPA. Mandát súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý túto funkciu zastáva druhé funkčné obdobie - spolu 10 rokov - sa končí na konci roka...viac TU.

J.H.:„Oproti minulej voľbe si M. Lajčák výrazne polepšil, keďže vtedy v nej získal iba dva hlasy „za“, šesť proti a dva hlasy bez názoru. Ani z tohto výsledku hlasovania sa nedá nič predurčiť , ale možno konštatovať, že v ňom neurobil Slovensku, ktorého je kandidátom, hanbu“.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na mítingu ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie v Bratislave, 2.9.2016.
Foto: TASR AP


ĽSNS chce dvakrát zmeniť ústavu, kvôli ochrane dreva a počtu poslancov


Poslanci na čele s Marianom Kotlebom považujú slovenské drevo za strategickú surovinu národného významu, ktorá si zasluhuje ústavnú ochranu. Druhým návrhom na novelu Ústavy SR chcú znížiť počet poslancov Národnej rady (NR) SR zo 150 na 100...viac TU.

J.H.: „Pri hlasovaní o oboch návrhoch sa budeme môcť opäť presvedčiť, že chcieť a môcť sú dve celkom odlišné veci. Na takéto zmeny potrebuje strana ešte súhlas aj zopár iných poslancov – najmenej 76 (kotlebovcov je 14 a spolu treba 90 hlasov, pozn. Teraz.sk) – ktorý však nemá“.

Na archívnej snímke zľava poslanci NRSR Milan Uhrík a vpravo Marian Kotleba (obaja ĽSNS) počas 6. schôdze Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Podpredsedníčka parlamentu porodila syna


Novonarodeného syna označila na sociálnej sieti facebook za vlastenca, pretože sa narodil v deň Ústavy Slovenskej republiky...viac TU.

J.H.: „Jednoducho SaS“.

Na archívnej snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) počas 4. schôdze NR SR v Bratislave 17. mája 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Vražda podnikateľa Dalibora P. je objasnená, obvinení sú už vo väzbe


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a tiež z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Podnikateľa Dalibora P. zastrelili v piatok (26. 8.) predpoludním pred penziónom na Kláštornej ulici v Nitre. Podľa zistení NAKA tomu malo predchádzať niekoľkodňové sledovanie s cieľom zistiť trasy a návyky poškodeného.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, zobral oboch obvinených dnes do väzby, voči čomu podali sťažnosť. Rozhodnúť o nej má Najvyšší súd SR...viac TU.

J.H.: „Nielen rýchla, ale zdá sa, že aj dobrá práca NAKA. Škoda, že taká nie je vždy“.