Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Volejbalistka J. PENCOVÁ: Chýba mi boj o medaile, preto idem do Poľska

Slovenská volejbalistka Jaroslava Pencová v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Kapitánka slovenskej volejbalovej reprezentácie Jaroslava Pencová bola pred pár dňami hosťom v televíznom štúdiu TABLET.TV, kde sme s ňou prebrali viacero aktuálnych tém.

Bratislava 9. júna (Teraz.sk) – Blokárka Jaroslava Pencová sa pred pár dňami zapísala do histórie slovenského volejbalu veľkými písmenami. Stala sa totiž prvou ženou, ktorú vyhlásili päť rokov po sebe za najlepšiu volejbalistku SR. Aj z toho dôvodu sme kapitánku národného tímu pozvali do televízneho štúdia TABLET.TV, kde sme sa s ňou okrem spomínaných anketových triumfov porozprávali o súčasnej reprezentácii pod vedením talianskeho kormidelníka Marca Fenoglia, jej doterajšej kariére, novom angažmáne v poľskej najvyššej súťaži, volejbalových začiatkoch či doposiaľ nesplnených snoch.

Slovenské volejbalistky ukončili v stredu 6. júna svoju púť novovytvorenou Zlatou európskou ligou, pričom v základnej C-skupine obsadili v konkurencii Česka, Bieloruska a Španielska tretiu priečku. V praxi to znamená, že medzi elitou budú síce figurovať aj budúci rok, no na záverečnom turnaji Final Four, ktorý sa koná už o pár dní v Budapešti, sa nepredstavia. „Nehodnotila by som to ako sklamanie, pretože táto súťaž sa hrala prvý rok v novom formáte, vrátili sa do nej silné družstvá, ktoré predtým pôsobili vo Svetovej lige, a tým pádom bola kvalitnejšia. Okrem toho sa v našom kádri udialo pár zmien, prišiel nový tréner a príprava pred Zlatou európskou ligou nebola až taká dlhá. Potrebovali sme teda nejaký čas na to, aby sme sa zohrali, zvykli si na nového kouča, nový štýl práce a podobne,“ rozhovorila sa Jaroslava Pencová.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S JAROSLAVOU PENCOVOU:



Krátko pred štartom prestížnej európskej súťaže zasadol na trénerskú stoličku reprezentácie SR taliansky kouč Marco Fenoglio, ktorý pri kormidle vystriedal Slováka Mareka Rojka. Ako túto zmenu prijala dlhoročná stálica národného družstva? „Bol to podľa mňa dobrý impulz, pretože každý tréner má nejaký štýl, svoju filozofiu práce. Marco so svojim charakterom a tým, aký je kouč, priniesol do družstva niečo nové. Vnímam to teda pozitívne. Osobne som sa počas kariéry v zahraničí stretla s rôznymi trénermi, viem, na čo sú nároční, či už hovoríme o technike alebo dodržiavaní pokynov, pričom Marco je možno špecifický v tom, že je veľký bojovník a aj na tréningoch od nás vyžaduje emócie a bojový výkon. Jednoducho, aby sme sa do poslednej chvíle nevzdávali. A to je veľmi dobré,“ pokračovala 191-centimetrová blokárka.

Reprezentačná kapitánka podpísala koncom mája zmluvu s elitným poľským klubom Grot Budowlani Lodž. „Mala som viacero ponúk. Po uplynulej sezóne v Taliansku mi však chýbal boj o popredné priečky, keďže predtým v kariére som bola zvyknutá bojovať o medaile, a preto som sa rozhodlo prijať ponuku poľského klubu. Zároveň musím povedať, že prišla veľmi skoro, bola konkrétne pre mňa, čiže hneď som mala pocit, že to bude fajn a do družstva zapadnem. O nejakých konkrétnych cieľoch zo strany vedenia ešte reč nebola, tie sa budú formovať počas prípravy a po prvých zápasoch. No odo mňa sa očakáva veľa, idem tam do základnej zostavy, mám zaujať miesto kapitánky poľskej reprezentácie Agnieszky Kakolewskej, ktorá odtiaľ odchádza, takže tie nároky na mňa budú určite vysoké. Dúfam, že ich naplním,“ zaželala si Pencová.

V Taliansku sa jej splnil sen


Uplynulú sezónu strávila 27-ročná rodáčka z Bratislavy v Taliansku. V súťaži, o ktorej odmalička snívala, hájila farby nováčika najvyššej súťaže z Legnane. Naplnili sa jej očakávania? „Keď som dostala ponuku z tohto klubu, vedela som, že nejdem do družstva, ktoré bude bojovať o medailové priečky, ale dostať sa do talianskej ligy bol môj veľký sen, a navyše pre Slovenku to nie je až také jednoduché. Bez ohľadu na to, ako sme napokon so spoluhráčkami obstáli, musím povedať, že atmosféra a mať možnosť konfrontácie s najlepšími svetovými hráčkami, bolo niečo úžasné. Som rada, že som to mohla zažiť na vlastnej koži,“ vrátila sa myšlienkami k angažmánu na Apeninskom polostrove sympatická volejbalistka.



Pred pár dňami sa Pencová zapísala do slovenskej volejbalovej kroniky veľkými písmenami. Päť rokov po sebe ju v ankete trénerov, funkcionárov a novinárov vyhlásili za najlepšiu volejbalistku SR, čo sa dovtedy nikomu nepodarilo. O jeden triumf viac má síce na svojom Adriana Farkašová-Marčeková, no tej sa v sérii päťkrát za sebou vyhrať nepodarilo. Čo to pre Jarku znamená? „Sú to ocenenia individuálnej práce, pričom mne sa v tejto ankete podarilo triumfovať nepretržite odvtedy, čo som odišla hrať do zahraničia. Vyplýva mi z toho, že som si asi vybrala dobré kluby, a že moja kariéra išla dobrý smerom,“ uzavrela Jaroslava Pencová.