Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Aktivisti z BAO napadli plán výstavby garáží na prokuratúre

Aktivisti z BAO protestovali v apríli proti výstavbe bytového domu na Beblavého ul. Foto: TASR

Podľa aktivistov z iniciatívy Bratislava otvorene vyhlásenie mesta popiera základné ústavné právo.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) sa v súvislosti s plánovanou výstavbou podzemných garáží na Kollárovom námestí obracajú na prokuratúru. Žiadajú, aby bola preskúmaná zákonnosť rozhodnutia hlavného mesta, ktoré dáva súhlasné stanovisko k pripravovanému investičnému zámeru.

Na Kollárovom námestí sa má na mieste súčasného parku vybudovať parkovacia garáž pre 297 áut. Súčasťou tohto zámeru je aj výrub 53 stromov a ďalšej zelene parku.

"Toto vydané záväzné stanovisko pokladáme za veľmi nebezpečný precedens, ktorý sleduje akurát tak finančné ciele investora a nie verejný záujem," uviedol vo vyhlásení BAO Matej Vagač. Iniciatíva žiada Okresnú prokuratúru Bratislava I., aby preskúmala zákonnosť vydaného záväzného stanoviska z hľadiska územného plánu, stavebného zákona i verejného záujmu.

Argumentujú tým, že daná funkčná plocha je v územnom pláne charakterizovaná ako park so sadovníckymi a lesoparkovými úpravami, na ktorom nie sú prípustné žiadne stavby. Dodávajú aj to, že územie je definované ako stabilizované, čo stavebné zásahy predpokladá len v takej miere, keď sa zásadne nemení charakter územia. "Toto však vydané záväzné stanovisko absolútne mení," tvrdí Vagač.

Podľa BAO v tomto prípade vzniká nebezpečný precedens. "Takáto chybná a nezákonná interpretácia ÚP spôsobí v budúcnosti, že pod každým jestvujúcim parkom v meste bude možné stavať garáže alebo iné podzemné stavby," uviedol Vagač.

Aktivistom sa nepáči ani to, že v zámere výstavby podzemnej garáže sa ráta s obnovou parku, ktorý by mal vyrásť na streche podzemného parkovacieho domu. Myslia si, že kvalitný mestský park s veľkými stromami, ako je teraz na Kollárovom námestí, nemôže nahradiť zeleň na streche garáže. Navyše tvrdia, že v takomto prípade podľa stavebného zákona mali byť vydané dve stavebné povolenia - na garáže a aj na park, a teda aj dve záväzné stanoviská. Podľa iniciatívy BAO vydané záväzné stanovisko mesta popiera základné ústavné právo na priaznivé životné prostredie a zákonnú povinnosť zachovať a chrániť ho.

Mesto podnet na prokuratúru rešpektuje a berie to ako zákonné právo, ktoré aktivisti využili. "Je však toho názoru, že prezentované riešenie Kollárovho námestia zachová podstatnú časť zelene v tejto lokalite a navyše rieši aj situáciu s dopravou a parkovaním, ktoré sú v danom území problematické," uviedla pre TASR hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová. Dodala, že mesto má vyjadrenie odborníkov, podľa ktorých je navrhovaný investičný zámer v súlade s územným plánom.

Rodinová pripomenula, že podľa pôvodného plánu sa mal výrub stromov týkať celého parku, čo bolo pre súčasné vedenie mesta nepredstaviteľné. "Takto sa výrub stromov dotkne len jednej tretiny parku a aj v tej časti, kde bude garáž, sa zeleň obnoví, pričom nepôjde o symbolické zazelenanie," dodala Rodinová.