Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banská Bystrica odstraňuje ďalšie čierne skládky

Nelegálna skládka, ilustračné foto Foto: TASR/KR PZ TRnava

Dotácia z Environmentálneho fondu ministerstva životného prostredia na tento účel má výšku 39.000 eur.

Banská Bystrica 14. septembra (TASR) – V boji proti čiernym skládkam sa mesto Banská Bystrica zapája do mnohých výziev a je úspešné. Vďaka získanej dotácii z Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) v objeme 39.000 eur sa už v týchto dňoch intenzívne pracuje na likvidácii stoviek ton nahromadeného odpadu v mestskej časti Senica, na Cementárenskej ceste. Projekt počíta s finančnou spoluúčasťou mesta vo výške asi 12.000 eur. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Ako uviedla, mimorozpočtovými zdrojmi z rezortu životného prostredia v sume 70.000 eur sa podarilo odstrániť viac ako 700 ton odpadu už vlani v lokalite Na Hrbe. Z 50-ročnej čiernej skládky odviezli kuchynské spotrebiče, nábytok, matrace, koberce či tehly. Tony rozličného odpadu budú čoskoro minulosťou už aj na Cementárenskej ceste, v blízkosti rómskej osady.

"S odstraňovaním skládky sa začalo v uplynulých dňoch a dodnes sa podarilo vyviezť takmer polovicu z odhadovaných 550 ton. Na celej ploche siaha odpad do výšky v priemere pol metra, miestami takmer dva. Keďže sa hromadil dlhodobo, je premiešaný so zemou a nedá sa vytriediť ani recyklovať," objasnil Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Na ploche 750 štvorcových metrov sa počíta s mechanickým zberom odpadu, jeho uložením na riadenú skládku, rozhrnutím rekultivačnej zeminy a následnou výsadbou zelene. Práce by mali byť ukončené do konca novembra tohto roka.

"S vytváraním čiernych skládok má problém hádam každá samospráva a ich odstraňovanie je finančne náročné. Na tieto účely spoločne s celomestskou akciou Za krajšie mesto v rozpočte každoročne vyčleňujeme financie vo výške 50.000 eur. Hoci sme úspešní aj vo výzvach a vďaka mimorozpočtovým zdrojom sa nám darí nelegálne hromadený odpad likvidovať, neprispôsobiví obyvatelia veľakrát za krátky čas nanosia ďalší. Verím, že už čoskoro budeme môcť identifikovať pôvodcov čiernych skládok inštalovaním kamier a monitorovaním týchto lokalít," zdôraznil prednosta magistrátu Martin Adamec.

Od začiatku roka aktivační pracovníci a zmluvné spoločnosti odstránili viac ako 50 ton komunálneho odpadu na Podlavickej ceste, pri malej železničnej stanici, za garážami na Karlove, v okolí zariadenia Prístav na Fončorde, v bývalom areáli práčovní v Majeri, na Pršianskej terase či Laskomerskej ceste.